Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Grécka vláda rozdáva. Chudobní dostanú elektrinu a jedlo zdarma
Zdielať na

Grécka vláda rozdáva. Chudobní dostanú elektrinu a jedlo zdarma

ATÉNY / Grécky parlament schválila kontroverzné sociálne opatrenia ľavicovej vlády. Chudobní budú dostávať jedlo a elektrinu zadarmo.

Podľa nového zákona chudobní budú mať zdarma elektrinu a približne tristo tisíc Grékov dostane stravné lístky, píše portál Euronews.

Medzi opatrenia vlády premiéra Alexisa Tsiprasa patrí aj príspevok na nájomné vo výške 220 eur mesačne. Túto dotáciu dostane viac ako 30 tisíc domácností. 

Humanitárna kríza

Tsipras počas svojej predvolebnej kampane sľúbil, že sa bude zaoberať tým, čo sa nazýva grécka "humanitárna kríza".

"Niektorí majú tú drzosť hovoriť o jednostranných akciách a niektorí to tu aj opakujú. Ak to robia, aby nás vystrašili, odpoveď je jednoduchá. Nepodarí sa im to," povedal parlamentu premiér.

Aj napriek tomu, že grécka ekonomika sa začala zotavovať, pracovníci humanitárnych organizácii sa zhodli na tom, že situácia ľudí sa zhoršila.

Návrat tuberkulózy

Nezamestnanosť znásobila počet ľudí, ktorí sú odkázaní na potravinové banky. Po desaťročiach sa opäť v krajine objavila aj tuberkulóza.

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici poprel, že by sa Európska únia snažila zastaviť Tsiprasa a jeho vládu pri prijímaní tohto zákona. Pripomína však gréckej vláde, aby jeho prijatie konzultovala so svojimi veriteľmi.

Zákon bol schválený parlamentnou väčšinou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy