Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemecko schválilo ďalšiu pomoc Grécku
Zdielať na

Nemecko schválilo ďalšiu pomoc Grécku

BERLÍN / Nemecký spolkový snem v piatok rozhodoval o predĺžení európskej finančnej pomoci Grécku o štyri mesiace. Už podľa predbežných vyjadrení parlamentných frakcií bolo pravdepodobné, že poslanci návrh schvália. Platnosť súčasného záchranného programu vyprší na konci mesiaca. Keby sa nepredĺžil, hrozil by Grécku bankrot.

Nemecká kancelárka Angela Merkel a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pred hlasovaním vyzvali k schváleniu pomoci pre Grékov. Očakávalo sa, že predĺženie pomoci podporia všetci poslanci vládnej sociálnej demokracie i väčšina zástupcov opozičných Zelených a ľavice. Nakoniec ho podporilo 542 z 587 poslancov. 

Schäuble už niekoľkokrát vyslovil pochybnosti o tom, či sa novej gréckej ľavicovej vláde dá veriť, že splní sľuby, ktoré má voči Európe. Zdôraznil, že Grécko nedostane ďalšiu pomoc, ak si nebude plniť všetky záväzky. 

"My Nemci spravíme všetko pre to, aby sme udržali Európu pokope," vyhlásil.

"Nehovoríme o ďalších miliardách pre Grécko, ani o o zmenách programu. Skôr chcem zaistiť či poskytnúť viac času, aby sa tento program ukončil k spokojnosti," vyhlásil minister a dodal, že solidarita medzi členmi jednotnej meny neznamená, že sa členovia môžu navzájom vydierať.

NIE chamtivým Grékom

Pochybnosti Nemcov vyburcovali najpredávanejší denník Bild, ktorý na titulnej strane apeloval na zákonodarcov, aby povedali nie rozšíreniu záchranného balíka. "Nie! Žiadne ďalšie miliardy pre chamtivých Grékov!" stálo na titulnej strane denníka.

Reprofoto Bild

Zároveň Bild vyzval ľudí, aby sa s týmto titulom, na protest proti ďalšej pomoci Grécku, odfotografovali a fotografie poslali do redakcie. 

Prieskumy totiž ukázali, že len 21 percent Nemcov súhlasí s rozšírením pomoci pre Grécko.

Hrozba bankrotu

Dohoda o predĺžení úverovej pomoci zabraňuje riziku, že Grécko nasledujúci mesiac postihne bankrot a bude musieť opustiť eurozónu. Nová ľavicová vláda v Aténach dostala priestor, aby sa do júna pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky na splatenie dlhu medzinárodným veriteľom.   

Atény zasiahli prvé protesty od nástupu novej vlády. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy