Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcete ušetriť na účte za elektrinu? Presuňte chladničku!
Zdielať na

Chcete ušetriť na účte za elektrinu? Presuňte chladničku!

Zdroj: Thinstockphotos

BRATISLAVA / Umiestnenie spotrebičov má vplyv na spotrebu elektriny v domácnostiach. Staré chladničky dokážu za dvadsaťštyri hodín "spáliť" niekoľkonásobne viac ako nové. Tie dokážu naopak šetriť, ak ich majiteľ vie správne umiestniť.

Náklady v domácnosti narastajú, pokiaľ ich majitelia nevedia správne umiestniť. Preto môže chladnička s mrazničkou spotrebovať oveľa viac elektriny ako by sa zdalo. Rovnako môže výška účtov narásť pri nesprávnom umiestnení varnej dosky.

Iniciatíva "spotrebiče plus" prišla s tipmi, ako umiestniť spotrebiče, aby ste na spotrebe ušetrili, píše nemecký Focus.

O šesť percent viac

Vo všeobecnosti platí, že každé zariadenie má iné parametre. Preto napríklad chladničky a mrazničky bežia efektívne len vtedy, ak ich nevystavíme priamo na slnko. Tiež nesmú byť v blízkosti ohrievačov alebo iných zdrojov tepla.

No ak je v miestnosti len o jeden stupeň teplejšie, chladničky spotrebujú až o šesť percent viac energie. O tri percentá viac "spália" mrazničky.

Najlepšie je zamerať sa pri umiestňovaní v domácnosti na informácie na štítkoch spotrebičov. Informujú napríklad o teplote, pri ktorej je zariadenie najúspornejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy