Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zvažujete úver? Tu je návod, ako vybrať ten najvýhodnejší
Zdielať na

Zvažujete úver? Tu je návod, ako vybrať ten najvýhodnejší

BRATISLAVA / Peniaze na ruku, dlhodobé splácanie a žiadne úroky. Podobnú predstavu o dokonalom úvere má väčšina Slovákov. Žiaľ, realita velí naučiť sa orientovať v spleti údajov a super výhodných ponúk. Vybrať tú najlepšiu je tvrdý oriešok.

Žiť na dlh sa oplatí

Cesta k dobrému úveru vedie cez niekoľko zastávok, ktoré by sme nemali opomenúť, a nie je to len výška úrokovej sadzby. Ak úver zvažujete zbystrite pozornosť. 

Aj keď sedliacky rozum hovorí, že žiadne peniaze, ktoré musíme vrátiť a ešte k tomu aj s úrokom, nie sú výhodné. Doba je však taká, že žiť na dlh sa mnohým predsa len oplatí. "Na jedného Slováka pripadá z banky požičaných 3807 eur a menej dlžia už len obyvatelia 7 krajín EÚ," objasnila ekonomická analytička Dana Špacírová.

A kto má najväčšiu šancu získať najnižší úrok? "Žiadateľ nad 20 rokov, ženatý, najlepšie z Bratislavy alebo z Košíc," opísal ideálneho žiadateľa finančný sprostredkovateľ Tomáš Kočian.

Dôležité detaily

Sú tu však aj ďalšie podmienky. V banke sa treba pýtať najmä na ročnú priemernú mieru nákladov, v ktorej sú zahrnuté všetky poplatky. "Niektoré banky do splátky zahŕňajú rôzne poistenia – nehnuteľnosti, domácnosti – to všetko vám predražuje úver," objasnil Kročian.

Ďalší dôležitý údaj je rýchlosť schválenia úveru a načerpanie peňazí. Okrem toho je vhodné pýtať sa aj na prípadné benefity a výhody.

"Niektoré banky vám odpustia poplatky, niektoré vrátia splátky, ak budete úver riadne a načas splácať," vysvetlila úverová špecialistka Poštovej banky Angelika Farkašová.

Jar praje úverom

Najväčší záujem o úvery máme už tradične práve na jar. Spolu s prírodou sa totiž prebúdzajú všetci, ktorých po zime od nečinnosti svrbia ruky. "Je to preto, že ľudia si požičiavajú na zaobstaranie nového bývania alebo na zrekonštruovanie a skrášľovanie si príbytku," objasnila Špacírová.

Pri každom úvere by sme sa však mali riadiť zlatými pravidlami. Jedným z nich je nezobrať hneď prvú ponuku. Netreba ale zabúdať ani na iné dôležité detaily. "Vec, na ktorú si beriem úver, by mala byť dlhšiu životnosť ako je doba splácania," doplnila Farkašová. Najmä pri dlhodobých záväzkoch sa oplatí čítať celú zmluvu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy