Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete bývať? Hypotéky pre mladých budú výhodnejšie
Zdielať na

Chcete bývať? Hypotéky pre mladých budú výhodnejšie

BRATISLAVA / Mladí žiadatelia o hypotéku budú mať od apríla najlepšie podmienky v doterajšej histórii. Podmienky budú tiež jednoduchšie. Vďaka zvýšeniu hranice príjmu sa cesta k lacným peniazom uvoľní veľkému počtu Slovákov. Podmienkou pridelenia štátnej dotácie je vek do 35 rokov a suma, ktorá nepresahuje 50 tisíc eur. Otázne je, koľko mladých Slovákov nedokáže odolať pokušeniu zadĺžiť sa za super výhodných podmienok.

Výhodnejšie hypotéky

Žiť na dlh sa v dnešnej dobe oplatí. Najmä, ak za požičané peniaze nemusíte banke zaplatiť takmer nič. Podmienky pri hypotéke pre mladých neboli doteraz nikdy výhodnejšie. Hranica príjmu na jej získanie sa už zajtrajším dňom zvýši na 1 153, 10 €, čo je o vyše sto eur viac ako doteraz."Od štandardnej úrokovej sadzby sa odrátajú 3%, pričom 2% dotuje štát a 1% dotuje banka," informovala hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.

"Myslím si, že na bývanie je to "špica" a dosiahnuť bývanie prostredníctvom úveru so štátnym príspevkom pre mladých nebolo nikdy jednoduchšie," myslí si produktová manažérka Broker Consulting Erika Süčová. 

Sme bohatší

Hlavným dôvodom sú najmä trináste platy a koncoročné odmeny, ktoré patrične prispeli k nárastu priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Práve z nej sa vypočíta aj výška príjmu, ktorá oprávňuje mladých ľudí do 35 rokov požiadať o tento druh hypotéky.

"Hranica príjmu sa prehodnocuje každý štvrťrok, preto jej nová výška bude platiť od zajtra až do konca júna. Keďže súčasné úroky na hypotékach sa štandardne pohybujú okolo troch percent, mladí žiadatelia si  môžu požičať prakticky zadarmo," doplnila hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy