Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žiadate o pôžičku? Postrachom môže byť úverový register
Zdielať na

Žiadate o pôžičku? Postrachom môže byť úverový register

BRATISLAVA / Ak si v najbližšej dobe plánujete zobrať úver alebo hypotéku, mali by ste vedieť, čo všetko o vás vedia banky. Postrachom je vraj úverový register.

Informácie sa archivujú až 5 rokov

Banky si svojich klientov a žiadateľov o hypotéku preverujú najmä cez úverový register. Stačí, že ste si niekedy požičali a ste v ňom aj vy. "Úverový register dokáže až 5 rokov dozadu informovať o tom, aký úver, akú kreditnú kartu ten človek má a ako sa správa," uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. 

V úverovom registri je každý druhý Slovák v produktívnom veku. Na základe jeho splácania či nesplácania pôžičiek mu systém generuje osobné skóre. Čím poctivejšie splácanie, tým lepšie. Prístup k úverovému registru majú všetky banky a na základe neho sa rozhodnú, či vám požičajú peniaze. "Žiadame aj podpis klienta, že s tým súhlasí, že nahliadneme do úverového registra. Aj nám to nepodpíše, nemôže o úver žiadať. My si ho musíme preveriť," uviedla hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.

Lepší je čistý register

Ak ste niekedy na splátku zabudli, neprešla cez internet banking alebo ste sa s jej platnosťou omeškali, nie je to žiadna katastrofa. "Jedna nezaplatení splátka nemusí znamenať stop pri poskytnutí úveru. I keď čistý úverový register je samozrejme výhodou," uviedol Fimmer.

Môže sa však stať, že ste už svoje pôžičky splatili a banka vám aj tak nechce požičať. Preverte si, či sa v úverovom registri náhodou stále neneachádzate ako dlžník. "Môže požiadať o informácie, ktoré sú o ňom uvedené v úverovom registri. Deje sa to vo forme odpisu klienta, o ktorý môže požiadať na klientskom centre písomne alebo osobne," uviedolkonateľ Crif Slovak Credit Bureau Jozef Budinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy