Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Padol rekord. Slováci majú najlacnejšie hypotéky v histórii
Zdielať na

Padol rekord. Slováci majú najlacnejšie hypotéky v histórii

BRATISLAVA / Požičať si na nové bývanie sa dá momentálne najlacnejšie v histórií. Apetít Slovákov po nich čoraz viac narastá. Klienti ťažia z konkurenčného boja bánk, ktoré sa predbiehajú v zlacňovaní úverov. V móde je najmä refinancovanie, čiže výmena starej hypotéky za novú, s nižším úrokom

Záujem rastie

Úroky už s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú klesať. O zadĺžení je potrebné premýšľať v širších súvislostiach. "Človek bude musieť počítať s tým, že jeho pravidelná splátka sa mu v budúcnosti zvýši," vysvetľuje finančný analytik Ján Porázik.

Záujem o lacné hypotéky rastie. Kým priemerná sadzba na hypotéke predstavovala v roku 2008 viac ako 6 percent, dnes je to polovica. Pri úvere na 50-tisíc eur je možné ušetriť slušný balík peňazí. "Klient môže ušetriť na mesačnej splátke aj 90-100 eur, čo predstavuje za 30 rokov zaujímavú čiastku 36-tisíc," hovorí expertka na úvery Soňa Sláviková.

Úver pre každého?

Hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer zdôrazňuje, že ročne stúpa objem úverov asi o 10 %, ale stále sa ešte len blížime ku krajinám vyspelejšej Európy." Najnižšiu úrokovú sadzbu však nedostane každý. Netreba zabúdať, že kľúčovým v reklamách je slovíčko "OD".

Klienti s dobrým ratingom a kvalitným zabezpečením sa môžu kvalifikovať na najnižšiu úrokovú sadzbu. Tých je však málo. Odborník preto radí neorientovať sa iba podľa najnižšej sadzby. "Treba si robiť prieskum trhu, získať ponuku z každej banky a na základe toho sa rozhodnúť, kde získa najlepšie podmienky," dodáva finančný analytik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy