Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenské automobilky majú za sebou rekordný rok
Zdielať na

Slovenské automobilky majú za sebou rekordný rok

BRATISLAVA / Rekordný rok má za sebou slovenský automobilový priemysel. Výroba v troch veľkých fabrikách u nás stúpala aj napriek kríze. Bratislavský Volkswagen má za sebou dokonca najlepší rok v histórii. Zdá sa, že sme naozaj automobilová veľmoc.

Obrat vyšší ako 6,5 miliardy eur

Nemecká automobilka, ktorá patrí k najväčším zamestnávateľom na Slovensku zverejnila dnes svoje výsledky za minulý rok. Bol rekordný. "Bolo to 426 313 tisíc áut, a to je rekord, ktorý zatiaľ bratislavský závod za posledných 20 rokov nedosiahol," opisuje riaditeľ Volkswagen Bratislava Albrecht Reimold. 

Fabrika tak fičí na hrane výrobných kapacít. Obrat Volkswagenu dosiahol šesť a pol miliardy eur a spoločnosť u nás preinvestovala skoro 360 miliónov. Karta išla aj ďalším dvom fabrikám na Slovensku.

Sme na chvoste

"Vlani sme vyrobili 250 tisíc vozidiel, čo bol rekord v našej histórii a medziročne to predstavovalo nárast o viac ako 15 percent," dodáva hovorca Peugeot Citroën Peter Švec. "Minulý rok bol pre nás úspešný. Vyrobili sme 313 tisíc automobilov, čo znamená medziročný 7 percentný nárast," tvrdí zase hovorca KIA motors Slovakia Jozef Bačé. 

Naše hospodárstvo a zamestnanosť to zachraňuje pred kolapsom. Okrem externých problémov narážajú automobilky často na personálne. Napriek brutálnej nezamestnanosti.

Na krásne mašina, najmä tie drahšie, ktoré prešli slovenskými rukami sa našinci môžu len smutne pozerať. Vo vlastníctve áut sme na 21. mieste v únii, teda na chvoste.

VW Golf R

NAIAS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy