Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V roku 2012 zomrelo na cestách 28 000 ľudí, toto nás má zachrániť
Zdielať na

V roku 2012 zomrelo na cestách 28 000 ľudí, toto nás má zachrániť

ŠTRASBURG / Nové automobily v Európskej únii budú mať povinne zabudovaný výstražný systém, ktorý v prípade nehody automaticky upozorní záchranárov. Opatrenia, ktoré má zvýšiť bezpečnosť premávky na cestách, schválili v stredu poslanci Európskeho parlamentu. malo by to platiť pre autá vyrobené od roku 2015.

1,5 milióna ľudí sa zranilo

V roku 2012 zomrelo pri dopravných nehodách na cestách po celej Európskej únii približne 28 000 ľudí a 1,5 milióna sa zranilo. Nový systém nazvaný eCall by mohol zachrániť až 2 500 životov ročne. 

"ECall bude bezplatný, bude v prospech každého vodiča v Európe bez ohľadu na to, aké auto riadi," uviedla česká europoslankyňa Oľga Sehnálová.

Systém napojený na 112-ku

Systém bude napojený na tiesňovú linku 112 a v prípade vážnej dopravnej nehody automaticky upozorní dispečerov o polohe vozidla, ktorého posádka je v nebezpečenstve.

Automobilky by podľa rozhodnutia eurposlancov mali byť pripravené inštalovať eCall do nových áut od októbra 2015. Poslanci však nechali v norme otvorenú možnosť pre posunutie tohto termínu.

Zázračné autá

Šoférovanie s rukami na volante? Čoskoro to bude zrejme minulosťou. Pokojne budeme jazdiť so založenými rukami alebo telefónmi v každej ruke. Zázračné autá podobné vozidlám z sci-fi filmov sa už teraz testujú a ich tvorcovia tvrdia, že ich budeme môcť vyskúšať skôr, než si myslíme. VIAC TU. 

Súvisiace články