Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odmena 1300 €? Almužna, tvrdia zamestnanci Volkswagenu
Zdielať na

Odmena 1300 €? Almužna, tvrdia zamestnanci Volkswagenu

BRATISLAVA, STARÁ ĽUBOVŇA / Zamestnanci továrne Volkwagen v Bratislave nie sú spokojní s výškou odmien. Tie mali pritom tento rok dosiahnuť rekordnú výšku 1 300 eur. Odborárom sa to ale máli a preto protestovali pred bránami závodu.

Dostávajú odmeny 1300 eur

Pred najväčšou slovenskou automobilkou sa protestovalo. Bratislavský závod vytvoril vlani zisk vo výške 176,5 milióna eur. Firma zamestnancom vypláca vianočné odmeny, príspevok na dovolenky, či odmenu za dlhoročnú prácu. Na slovenské pomery teda slušné podmienky. Ďalším bonusom je odmena za výsledky minulého roka.

A tu sa stretávajú predstavy závodu, ktorý ponúka priemerne 1307. "S našou ponukou sme išli na hranicu možností a naším cieľom je udržanie pracovných miest," hovorí hovorca Volkswagenu Vladimír Machalík. S predstavami odborárov, ktorým sa suma zdá nízka.

Niektorí Slováci sú však na tom naozaj biedne. Mesiac čo mesiac si nad výplatnými páskami utiekajú slzy. Napríklad takí Podtatranci by sa z 1300 eurovej odmeny zbláznili.

Bonus by neodmietli ani obyvatelia Bratislavy, teda najbohatšieho regiónu Slovenska. "Z pohľadu Slovenska je to tá lepšia suma, ale to je ten pohľad z pohľadu Slovenska," vraví projektový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.

Nemci dostávajú podstatne viac

1300 eur je na slovenské pomery naozaj skvelá odmena, ale pri predstave nemeckej 7200 naberá trpkú príchuť, tak si možno nespokojní zamestnanci povedali, že už ich nebaví byť béčkovými občanmi Európskej únie. "Nie je možné porovnávať krajiny na západe a východe. V každej je iná situácia a treba sa riadiť jej pracovným trhom," vysvetľuje hovorca Volskwagenu.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy