Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravé, no trestné ohováranie. Aká je odmena? 8 rokov basy
Zdielať na

Zdravé, no trestné ohováranie. Aká je odmena? 8 rokov basy

BRATISLAVA / Klebetenie a ohováranie utužuje vzťahy! Ale pozor, má to jeden malý háčik. Práve klebety vám môžu zabezpečiť aj pobyt za mrežami. Dávajte si preto veľký pozor, o kom a čo poviete, či napíšete. Nikdy neviete, kedy môžu byť vaše vlastné slová použité proti vám...

Ohováranie? Nepravdivé údaje voči jednotlivcovi

Odmena za vraj zdravé, vzťahy utužujúce ohováranie a klebety? Nuž, 2 až 8 rokov za mrežami. To je dĺžka trestu pre tých, ktorých súd uznal vinnými z - dobre počúvajte - trestného činu ohovárania.

"Dopustí sa ho ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj. Kto v značnej miere je schopný ohroziť vážnosť toho dotyčného u spoluobčanov, jeho rodinné vzťahy, prípadne narušiť jeho povolanie, spôsobiť mu nejakú vážnu ujmu," informovala advokátka Jarmila Špačková.

Máte dôkazy? Sem s nimi!

O tom, že vás niekto ohovára, však musíte súdu predložiť dostatočné dôkazy. Tak sa píše v paragrafe 373 Trestného zákona. "Predmetom útoku ohovárania môže byť iba jednotlivec. Nemôžu to byť úrady ani iné právnické osoby. Tie zákon nechráni," upozorňuje Špačková.

Čiže verejne vyhlásiť napríklad to, že plastové okná nejakej firmy sú "šit", môžete! Aj "popretriasať" konkrétne osoby z firmy, ale to iba pokiaľ klebetíte a ohovárate v úzkom kruhu, napríklad na kávičke, a nedostane sa to k ohováraným osobám. Dokonca tým, istým spôsobom, formujete spoločnosť. A zakiaľ podľa psychológov je ohováranie zdravé, podľa právnikov je to trestné.

Podľa psychológov je to zdravé...

"Tí, ktorí ohovárajú, tak určitým spôsobom si budujú pocit spolupatričnosti a solidarity v tej svojej skupine. To znamená, že si utvárajú nejaké také spoločenské normy v danej skupine a pokiaľ niekto sa vymyká tým normám, tak už môže byť zdrojom ohovárania," vysvetlila aj psychologička Erika Bohdanová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy