Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zabudli ste na daňové priznanie? Zaplatíte mastnú pokutu
Zdielať na

Zabudli ste na daňové priznanie? Zaplatíte mastnú pokutu

BRATISLAVA / Desaťtisíce Slovákov si nechali podanie daňového priznania aj tento rok na poslednú chvíľu. Úrady a pošty dostali poriadne zabrať najmä vo večerných hodinách, keď sa zábudlivci vracali z práce domov. Tých, ktorí si daňovú povinnosť nestihli splniť, teraz čakajú prísne sankcie.

Poslednú šancu nielen na podanie daňového priznania, ale aj na jeho zaplatenie ste mali do 2. apríla. V prípade, ak máte na daniach nedoplatky, ktoré sú nižšie ako 3,32 eura, dane neplatíte. Daňový úrad ich totiž ako nedoplatky neeviduje.

Pokuta od 30 €

Ak podáte daňové s omeškaním sankcie môžu byť od 30 eur pre fyzické osoby a od 60 pre právnické. No ak ste ho nepodali vôbec pokuta sa môže vyšplhať až na 5-ciferné číslo. Ak zaplatíte dane po termíne, daniari vám vyrubia sankčný úrok vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. Tá je momentálne 0,75 percenta.

Osem rokov za mrežami

Pri sume 1 000 eur to činí asi 4 eurá. Sú však aj prípady, kedy môžete byť trestne stíhaní. Ak dane presahujú viac ako 2 660 eur a nezaplatili ste, hrozí vám trojročné väzenie, pri sume 133 tisíc až 8 rokov.

Trestný zákonník však dáva Slovákom možnosť svoje činy oľutovať. Ak daňovník najneskôr deň po oboznámení sa s výsledkom vyšetrovania oľutuje a zaplatí dlžnú sumu, vyhne sa odsúdeniu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy