Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sex bol v Líbyi mocenským nástrojom, Kaddáfí sexuálnym monštrom
Zdielať na

Sex bol v Líbyi mocenským nástrojom, Kaddáfí sexuálnym monštrom

TRIPOLIS / Pôvodne chcela francúzska novinárka Annick Cojeanová pri svojej ceste do Líbye v októbri 2011 skúmať rolu žien počas revolúcie. Potom ale pri svojom pátraní narazila na dnes asi 23-ročnú Soraju, ktorú bývalý diktátor Muamar Kaddáfí osobne pripravil o detstvo, pubertu a všetky vyhliadky do budúcnosti...

Soraju uniesol od rodiny, keď mala 14 rokov, a urobil z nej svoju sexuálnu otrokyňu. Informácie priniesla zahraničná agentúra APA. Cojeanová vo svojej knihe Obete z Kaddáfího háremu ukazuje, že tento postup bol systémový a diktátorovi umožňoval udržovať svoj ľud v mlčaní.

Informácie odhaľujúce na 294 stranách mocenský aparát, ktorý držal ľud v strachu a hrôze, šokujú aj dnes. A to aj napriek tomu, že mnohé fakty sú už známe. Kaddáfí využíval na zastrašovanie nielen kruté mučenie, prenasledovanie a vraždy. Líbyjské ženy, manželov, dôstojníkov, diplomatov vydieral prostredníctvom sexu a znásilňovania.

Radšej všetci mlčali...

Na obžalobu alebo len zverejnenie týchto činov nebolo ani pomyslenia. Samotným obetiam alebo ich rodinám by to mohlo vyniesť krutý trest, v najhoršom prípade smrť od Kaddáfiho ľudí. Zneuctené ženy Kaddáfim a jeho mužmi tento fakt vnímali ako poškvrnenie rodinnej cti a aby celú situáciu nezhoršili, dávali prednosť mlčaniu.

V prvej časti svojej knihy necháva Cojeanová hovoriť Soraju, ktorá podrobne opisuje svoj životný príbeh od únosu až do roku 2011. Hovorí, ako si ju Kaddáfi vybral pri návšteve v jej škole a tajne ju poznačil. Následne ju diktátorové osobné strážkyne uniesli z domova. V Kaddáfiho paláci al-Azízíja bola zatvorená s ďalšími dievčatami. Ich vôľu tam systematicky podlamovali brutálnym zneužívaním, týraním aj podávaním drog a alkoholu - jednoducho aby sa stali povoľnými.

Bratia by ju najradšej videli mŕtvu

O niekoľko rokov neskôr sa Soraji podarilo utiecť do Francúzska. Tam však nezvládla novú šancu na život a vrátila sa do Líbye. Konečne mohla po rokoch hrôzy zase žiť so svojou rodinou, čoskoro sa však pre ňu stala bremenom. Rodičia sú zlomení osudom svojej dcéry, povesť rodiny je v celom susedstve pošpinená a bratia by najradšej videli svoju sestru mŕtvu. Úplne bez viny zahanbila svojich príbuzných. Preto rodinu opustila. "Rada by som si vybudovala nový život v novej Líbyi. Pýtam sa ale samej seba, či to je možné," hovorí.

V druhej časti knihy, ktorá minulý rok vyšla vo francúžštine, je zachytené autorkino dôsledné pátranie po ďalších obetiach, ktoré by potvrdili Sorajin príbeh. Cojeanová hovorila s otcami, ktorí nechceli svoje dcéry a manželky brať na veľké spoločenské akcie. Učiteľky si zase boli vedomé toho, že ich žiačky sú v nebezpečenstve pri Kaddafího návštevách škôl.

Autorka knihy hovorila aj s univerzitnými profesromi, s advokátmi, politikmi aj s osobami Kaddáfiho protokolu. Mnohí vedeli o rôznych prípadoch a posadlosti bývalého šéfa štátu, ktorý mal v obľube veľké zhromaždenia a verejné zariadenia, kde si vyberal svoje obete.

Táto podoba vykorisťovania a útlaku bola premyslená. Líbyjskí diplomati, dôstojníci, generáli, univerzitní profesori, riaditelia škôl, Kaddáfiho príbuzní a taktiež aj ženy a muži, z ktorých si urobil svojich otrokov, boli jeho komplicmi. Či už boli kdekoľvek, všade vystrkovali tykadlá, aby Kaddáfimu zaistili prísun nových obetí.

Kaddáfí bol sexuálne monštrum

Zatiaľ čo niektorí ľudia, s ktorými Cojeanová hovorila, nechceli o tomto systéme nič vedieť, bývalý minister spravodlivosti líbyjskej dočasnej vlády Muhammad Aladží o ňom hovoril otvorene. Kaddáfi sa vraj sám vo veľkom rozsahu podieľal na znásilňovaní a nariaďoval ho. Postihovalo nielen ženy, ale aj mužov. "Kaddáfi bol sexuálne monštrum, bol perverzný a veľmi násilnícky," uviedol Aladží Cojeanovej. Podľa neho skazil líbyjskú spoločnosť, keď si z nej urobil zároveň obete aj komplicov a svojich ministrov premenil na bábky.

"Áno, sex bol v Líbyi mocenským nástrojom. Buď budeš úplne maličký a budeš ma poslúchať, alebo znásilním teba, tvoju ženu, tvoje deti. A za jeho slovami nasledovali skutky, čím všetkých odsúdil k mlčaniu. Znásilňovanie mu najskôr slúžilo ako politická zbraň, potom ho používal ako zbraň vojenskú," dodal Aladži.

Kaddáfí bol zabitý v roku 2011

Systematické znásilňovanie nasadzovala líbyjská vláda skutočne aj neskôr počas povstania proti diktátorovi na jar 2011. Potvrdzujú to vyšetrovatelia Medzinárodného trestného súdu. Údajne sa vojakom rozdávala aj viagra. Všetky krutosti ale boli márne. Kaddáfiho režim bol nakoniec po mesiacoch bojov zvrhnutý a diktátor bol zavraždený v októbri 2011.

Nezodpovedaných zostáva množstvo otázok, napríklad ohľadne miesta pobytu a osudu obetí, ktorých celkový počet sa odhaľuje na niekoľko tisíc. Kniha Cojeanovej a ďalšie podobné diela snáď prispejú k tomu, aby sa aj sama Líbya mohla začať vyrovnávať s touto stránkou svojej minulosti. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Muammar Kaddáfí_profil plukovníka

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy