Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Až 65% slovenských väzňov pracuje. Plat 112,8 eur mesačne!
Zdielať na

Až 65% slovenských väzňov pracuje. Plat 112,8 eur mesačne!

BRATISLAVA / Aj ľudia za mrežami si môžu čiastočne svoj pobyt odpracovať. Na Slovensku máme asi 10 tisíc väznov a každý z nich nás ročne stojí viac ako 12 tisíc eur. Minulý rok odmietlo prácu 27 odsúdených.

Šijú aj pre zásahové jednotky

Z celkového počtu väzňov spĺňalo podmienky na prácu asi 6800. Medzi nepracujúcimi sú invalidi či dôchodcovia. Väčšina z odsúdených pracovať chce a aj má kde. Minulý rok sa zamestnanosť v ústavoch vyšvihla na 65 percent. Je to zároveň najvyššia zamestnanosť od roku 1990. Väzni vykonávajú rôzne práce. Napríklad šijú oblečenie pre seba, ale aj pre zásahové jednotky policajného zboru. To, koľko presne zarobia záleží od praxe, kvalifikácie aj náročnosti práce.

"Priemerná pracovná odmena v roku 2012 bola 112,8 eura," upresnil Michal Čička vedúci sekretariátu Generálne riaditeľstvo zboru väzenskej a justičnej stráže. Priemerná odmena vo vedľajšom hospodártve dosiahla 77,74 eur. Priemerná odmena vo vnútorne prevádzke 147,83 eur.

Aj väzňov sa týkajú odvody

Takúto sumu však odsúdený na účet nedostane. "Z hrubej pracovnej odmeny vykoná a odovzdá ZVJS zrážky z čoho potom vznikne čistá pracovná odmena," dodal Michal Čička. Z čistej odmeny sa začne ešte strhávať. 45 alebo 55 percent im zoberú na úhradu ich pobytu za mrežami. Výška zrážky záleží od toho či má väzeň aj vyživovaciu povinnosť.

"Sú mu strhávané rôzne veci, ak má nejaké pohľadávky voči štátu, alebo pohľadávky na deti." hovorí bývalý väzeň Márius. 2 percent z čistej odmeny im odložia ako vreckové a 5 ako tzv úložné. "Úložné odsúdeného slúži na vykonanie finančných transakcií po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody," vysvetľuje Čička.

Peniaze môžu minúť v bufete

Môže sa však stať, že po prepustení nemá na svojom úložnom konte žiadne peniaze, keďže nepracoval. V tom prípade mu ústav poskytne sumu 28 eur. Tá by mu mala stačiť na cestu domov a na stravu. Podľa bývalého odsúdeného dostávajú od 20 do 60 eur konečnú hodnotu odmeny.

Tieto peniaze potom môžu minúť vo väzenskom bufete. Platí sa špeciálnou kartou. Bezhotovostný platovný styk je realizovaný v rámci elektronickej aplikácie a každý odsúdený má finančné konto. "Na pevnej base to funguje tak, že je čipová karta, na ktorú sú poukázané tie peniaze, s tou sa aj platí v bufete," hovorí bývalý väzeň Robo.

Táto karta je zároveň identifikačná aj platobná. Odsúdený teda počas celého trestu nepríde do kontaktu s reálnymi peniazmi. Výnimkou sú iba otvorené oddelenia. Na otvorených oddeleniach sa už všetko riadi cez hotovosť. Hotovosť väzňom môžu posielať aj rodinní príslušníci. Zamestnať väzňa je pre firmu výhodné. Okrem lacnej pracovnej sily je výhodou aj to, že za neho odvody zaplatí Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa/Lidové noviny/Tomáš Krist

Súvisiace články

Najčítanejšie správy