Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pokusy na študentoch? Zarobia si a aj pomôžu
Zdielať na

Pokusy na študentoch? Zarobia si a aj pomôžu

SLOVENSKO / Pomohli vede a niektorí si aj zarobili. Asi dvadsať mladých ľudí spolupracovalo s profesorom z Katedry živočíšnej fyziológie a etológie. A spolu s týmto profesorom robili študenti pokusy na svojich spolužiakoch. Nebojte sa, prežili všetci.

Čelenky nosili týždeň

Posledné zistenia hovoria o tom, že celodenný pobyt v priestoroch s umelým osvetlením môže mať negatívne účinky na našu výkonnosť, náladu a nie je vylúčený ani vznik depresií. Kvôli analýze účinkov osvetlenia sa robili pokusy na našich študentoch.

"Museli byť v podmienkach presne definovaného osvetlenia," hovorí vedúci Katedry živočíšnej fyziológie prof. RNDr. Michal Zeman, DrSc. Čelenka a špeciálny prístroj v hodnote 7,5 tisíc eur boli súčasťou experimentu a študenti ich nosili takmer týždeň.

Odmena symbolická, pár desiatok eur

"Nosili sme hodinky na ruke, bol to prístroj, ktorý meral aktivitu a režim bdenia a spánku, odovzdávali sme vzorky moču a spali sme tri noci pri svetle a tri noci so zastretou žalúziou," opisuje študentka Erika Balogová. 

Údaje, ktoré čelenka a hodinky zaznamenávali dnes odborníci vyhodnocujú a prvé výsledky by mali byť známe už o mesiac. Študenti za to, že pomohli vede, dostali aj finančnú odmenu. "Je to naozaj symbolické, pár desiatok eur, mnohí to robili najmä pre progres vedy a niektorí sa toho dokonca zriekli," dodáva profesor.

Odborníci veria, že vďaka tomuto projektu sa im podarí docieliť, aby sme prihliadali aj na naše biologické potreby a ich synchronizácie.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy