Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hrať sa dá na hocičo. Chce to len talent a trošku fantázie
Zdielať na

Hrať sa dá na hocičo. Chce to len talent a trošku fantázie

MEXICO CITY / Chystáte sa na veľké jarné upratovanie? Skôr než niečo vyhodíte, zadržte! Mohli by ste sa totiž zbaviť budúceho hudobného nástroja.

Gitara z tenisovej rakety

"Stretli sme sa štyria mladí ľudia, ktorí veľmi chceli hrať, ale nemali sme na nástroje. Tak sme zašli do zberu surovín a vyrobili sme si napodobeniny," hovorí hudobníčka Amalia Aguiree. 

A tak vznikla napríklad gitara, ktorá kedysi odrážala tenisové loptičky, slúžila na varenie či ako puklica! I keď to možno znie to šialene, pre nemajetných študentov z Mexiko City je to často jediná cesta k hudbe.

Hovoria si Smetiskový orchester

Druhý dych vdýchli nielen vyradeným predmetom, ale aj kúskom plastu, či plechu. Doteraz vyrobili vyše 30 kusov. "Pokúšali sme sa hrať aj s reálnymi nástrojmi, ale to už nebol náš Smetiskový orchester. Vymysleli sme nové nástroje s vlastným zvukom. Plechový, drevený a plastový nástroj sú každý úplne iný," tvrdí ďalší člen skupiny.

Nápad pretvárať staré veci na hudobné nástroje pochádza od argentínskej skupiny Les Luthieres, ktorá mladých Mexičanov naučila základy hudobnej recyklácie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články