Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Státisícový podvod. Podnikateľ mal zneužiť eurofondy
Zdielať na

Státisícový podvod. Podnikateľ mal zneužiť eurofondy

Podvod za 212 tisíc eur má na krku konateľ istej spoločnosti z Košíc Ľubomír M. Túto obrovskú sumu získal z európskych fondov. Podľa polície ale peniaze použil inak, ako mal. Vyšetrovateľ ho preto obvinil z podvodu a poženie pred súd.

Najprv chcel vytvoriť pracovné miesta

Peniaze mal využiť v rámci projektu, ktorý sa týka vytvorenia pracovných miest pre znevýhodnené skupiny v spoločnosti. Na základe toho mu schválili príspevok vo výške viac ako 343 tisíc eur. Vyplatiť mu stihli len zálohu 65 tisíc eur. Peniaze na pomoc iným ale nešli.  

"Podľa zistenia polície však peniaze nepoužil na určený účel. Taktiež ich v lehote danej zmluvou nevyúčtoval a nesplnil zmluvne uložené podmienky," informovala hovorkyňa policajného zboru Andrea Dobiášová.  

Potom chcel vzdelávať zamestnancov

To mu nestačilo a o finančný príspevok požiadal znova. Tentokrát na vzdelávanie zamestnancov. Opäť bol úspešný. Schválili mu totiž až 618 tisíc eur. Ani v tomto prípade mu celú sumu nestihli vyplatiť. Peniaze však znova nepoužil na určený účel. Tým sa už zaoberajú vyšetrovatelia. Stíhaný je na slobode. Hrozí mu trest na 7 až 12 rokov.

"Riziku možného zneužitia sa nedá úplne zábrániť, robíme však všetko preto, aby sme ho minimalizovali a to aj za pomoci euópskej komisie," povedala Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy