Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Falošná jednoeurovka. Pravosť mince zistíte jedine vážením
Zdielať na

Falošná jednoeurovka. Pravosť mince zistíte jedine vážením

Euro by malo vážiť 7, 5 gramu. Ak Vám váha ukázala iné číslo, táto minca bude zrejme falošná. Jednu takú už našli v obehu, v Humennom. Tiež sa vám zdá čudné, že niekto si dá námahu a sfalšuje taký drobný peniaz?

Priložte magnet

"Veď sú mincovne všelijaké a teraz sú ľudia šikovní, vyrobia si hocičo," hovorí obyvateľka Jasenova. Falošnú mincu by ste napríklad pri bežnom nákupe v obchode nerozoznali od tej pravej. Všimli si ju až v banke. "Do banky bola prinesená tržba istej humenskej firmy, pričom jedna z mincí vykazovala znaky falzifikátu," informoval hovorca policajného zboru Daniel Džobanik.

"Niet času kontrolovať ich, keď v pokladni berú, tak kontrolujú, ale keď vydávajú, tak nie," tvrdí obyvateľ Jasenova. To, či je minca falošná si môžete overiť jednoducho aj doma, stačí ju dať na váhu. Mala by vážiť 7 a pol gramu. Alebo je tu iná možnosť. "Najdostupnejšou pomôckou pre rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet," povedala Jana Kováčová z tlačového a edičného oddelenia NBS.

V minulosti by ich to stálo život

Stačí ho priložiť k stredu mince, jedno a dvojeurovky ho totiž majú magnetický. Miestni obyvatelia ale krútia hlavami nad tým, ako je vôbec možné falošné euro vyrobiť. Bez špeciálnych technológii to totiž nejde. "Papierové peniaze im je ľahšie vyrobiť. Veď na to treba veľa kovu a veľa roboty," tvrdia.

"Na výrobu mincí potrebujete dve veci - je to objednávka z NBS a za druhé, potrebujete mať technológiu, ktorá to je schopná vyraziť," informoval hovorca Mincovne Kremnica Jaroslav Sitnický. Naposledy mali túto technológiu na Jasenovskom hrade, kde bola celá banda falošných razičov. Možno majú prsty v tomto podvode práve ich potomkovia. V minulosti boli falšovatelia mincí odsúdení na trest smrti, dnes im za to hrozí 10-ročné väzenie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy