Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Falošné eurobankovky pribúdajú! Odhalia ich aj špeciálne psy
Zdielať na

Falošné eurobankovky pribúdajú! Odhalia ich aj špeciálne psy

Rozoznáte pravú eurovú bankovku od falošnej? Ak je falzifikát kvalitný, tak pri bežnom používaní nemáme šancu. Aj preto dnes viac ako 20 expertov z celej Európy hovorilo o najnovších praktikách falšovateľov. Ukázali nám aj absolútnu novinku - psa, ktorý falošné peniaze dokáže vyňuchať.

Falzifikátov zo sveta pribúda

Držať krok s falšovateľmi peňazí znamená poznať ich metódy a používať čoraz vyspelejšiu techniku. Skúsenosti zahraničných expertov sú preto u nás potrebné ako soľ. Len za posledný rok sa u nás zadržalo asi 720 falzifikátov a ich počet neustále narastá. Ako sa voči nim brániť?

Pozor na farby!

"Ľudia môžu porovnať farbu - keď zohnú bankovku a otočia ňou, tie farby sú viditeľné a falšovatelia sú ich nie schopní napodobniť... 5, 10 a 20-eurovka má stredný pásik, ktorý je tiež viditeľný, keď ju otočíte, 50-eurovky majú ťažko falšovateľný hologram," informoval kriminálny expert Gunter Seibold.

Pes rozozná kompozíciu aj farbu

Pri odhaľovaní čoraz prepracovanejších falzifikátov zo sveta by mohol pomôcť aj špeciálne vycvičení psi - títo sú totiž schopní "vycítiť kompozíciu a zloženie samotnej použitej farby"! Šikovných štvornohých expertov je zatiaľ len deväť a pomáhajú Nemcom a Rakúšanom.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy