Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Banky varujú: Banková daň? OK, ale pykať budú ľudia
Zdielať na

Banky varujú: Banková daň? OK, ale pykať budú ľudia

Zdražovanie produktov, poplatkov pri poskytovaní úverov, ale aj prepúšťanie v sektore. Pred týmto všetkým dnes varovali banky. Príčinou má byť nová banková daň z dielne ministerstva financií. To oponuje, že sadzba bankového odvodu je únosná a zisky bánk vysoké, takže nič také nehrozí.

Prepúšťanie a úspory

Ako zaplátať diery v štátnom rozpočte? Aj zavedením vyššieho bankového odvodu. Tak myslí ministerstvo financií. Bankári sa však stavajú na odpor - podľa nich daň nepostihne len ich, ale v prvom rade nás - odraziť by sa to totiž malo v sadzbách, poplatkoch... "Možno predpokladať, že bude táto povinnosť bánk prenesená na klientov," potvrdil Radko Kuruc z Inštitútu hospodárskej politiky.

Odniesť by si to mohli podľa bánk dokonca aj bežní zamestnanci. V sektore pracuje 19 tisíc ľudí. "Môže sa to prejaviť aj v úsporách nákladov, znižovaní zamestnanosti," informoval Igor Vida, prezident SBA.

Zníženie hospodárskeho rastu?

Vládou schválený bankový odvod vo výške 0,4 desatiny percenta je 20 násobne vyšší ako v Nemecku. Za nami sú už len Maďari. Tam údajne vysoká daň urobila svoje - podľa bánk spôsobila pokles hospodárskeho rastu. Robert Fico by ju chcel ešte vyššiu - až 0,7 desatín percenta.

Bankárom sa tiež nepozdáva, že sa daň zavádza v čase ekonomickej neistoty. Platiť by mala už od začiatku budúceho roka.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy