Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zadĺžení Taliani vyšli do ulíc! Nepáčia sa im škrty
Zdielať na

Zadĺžení Taliani vyšli do ulíc! Nepáčia sa im škrty

Európu ohrozujú kvôli mega dlhom krajín kolapsy veľkých bánk, čo by mohlo viesť k novej finančnej kríze a následne aj hospodárskej. Napriek tomuto si mnoho, najmä mladých ľudí myslí, že banky sú jednoducho nenažrané a že ony spôsobujú problémy. Minulý týždeň sa štrajkovalo v Amerike, v stredu už aj v Taliansku.

Rím v stredu patril opäť hrám, len našťastie bez kolosea a gladiátorov. Mladí nonkomformisti si v podstate spravili malú žúrku pred národnou bankou Talianska. Protestovali proti škrtom, ktoré oznámil taliansky guvernér národnej banky.

Najprv USA, teraz Taliansko

"Sme tu, aby sme nahlas zakričali, že neakceptujeme tieto škrty, neakceptujeme to, aby sa naše životy zmenili na komoditu. Reprezentujeme 99 percent ľudí," povedal jeden z demonštrantov Andrea Maggi.

Nechýbalo množstvo ťažkoodencov a policajtov, ktorí dohliadali na bezpečnosť protestu. Po vzore minulotýždňových demonštrácií na americkej Wall Street si mladí začali v Ríme rozkladať aj stany.

Dlhy musí niekto zaplatiť

Demonštranti reagovali na vyhlásenie vlády, že Taliansko prežilo už veľa času bez ekonomických reforiem a že je čas na škrty schválené parlamentom minulý mesiac. Úsporné opatrenie musí Taliansko prijať, aby presvedčilo trhy o svojej stabilite. Taliani majú po Grékoch druhý najvyšší dlh v eurozóne.

Rím_štrajk_Taliansko_reforma_škrty

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy