Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Českí štrajkujúci hádzali po ministrovi paradajky. Chceli ho aj zbiť...
Zdielať na

Českí štrajkujúci hádzali po ministrovi paradajky. Chceli ho aj zbiť...

Česko ochromil štrajk odborárov. Vyhrážky o stopnutí železničnej, autobusovej i mestskej hromadnej dopravy odborári napokon splnili. Po prvýkrát v histórii stojí aj pražské metro. Demonštranti hádzali po ministrovi financií Kalouskovi paradajky a vajíčka. Avšak ho netrafili.

Metro sa v Prahe zastavilo o polnoci. Aj keď vedenie českej metropoly sľubovalo, že jeho prevádzku udrží aspoň na víkendovej úrovni, do práce napokon ani na to neprišlo dosť vodičov. 

Nádražia zívajú prázdnotou. Ráno na ne dorazilo iba niekoľko zmätených turistov, ktorí o štrajku netušili. Manažment českých dráh sa snaží zaistiť aspoň v minimálnej miere náhradnú autobusovú dopravu. Súkromných vozidiel však zohnali iba pár.

V Prahe vyrazilo na trať 68 električiek, 140 zostalo stáť. Na cesty sa nedostalo zároveň až 753 autobusov MHD. Pražania musia počítať po celý deň iba s veľmi riedkym počtom spojov. Podobne je to aj v iných českých mestách.

Štrajk sa dotýka aj Slovákov. Tisícky ľudí sa od rána zo Slovenska k našim susedom vlakom nedostanú. "Celkovo sa to dotkne 118 vlakov, ktoré smerovali do Českej republiky. Tam zo Slovenska neprešiel žiadny vlak a ani opačným smerom. Vlaky buď stoja, alebo im skrátili trasy," povedal hovorca železníc Alexander Buzinkay.

Po Kalouskovi hádzali paradajky aj vajcia

Odborári si dlhšiu prestávku urobili pred Ministerstvom financií ČR. Najdramatickejšie okamihy sa uskutočnili práve tam, keď medzi štrajkujúcich prišiel minister Miroslav Kalousek. Podľa internetového portálu novinky.cz, šéf štátnej kasy zostal s demonštrantmi vonku približne dvadsať minút. Tí sa k nemu začali tlačiť a zaútočili na neho. Z davu okrem pokrikov o zlodejoch lietali aj paradajky a vajíčka. Cieľ Kalousek však minuli.

REUTERS

minister financií ČR

novinky.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy