Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Grécko označilo slovenské nie eurovalu za triler
Zdielať na

Grécko označilo slovenské nie eurovalu za triler

Grécko, ktoré najviac potrebuje peniaze z eurozóny, slovenské rozhodovanie o eurovale označilo za triler. Grécki politici majú teraz plné ruky práce s úpravou vlastného rozpočtu.

Ich snahy znížiť dlh komplikujú úradníci, ktorí blokujú turistické pamiatky. Desiatky turistov stáli pred Akropolou zbytočne. Zamestnanci ministerstva kultúry nechali bránu zatvorenú na protest proti znižovaniu platov v štátnej správe.

Výbuch bomby v Aténach

Už budúci týždeň majú štrajkovať aj colníci a daňováci. Napätie v Grécku ešte vystupňoval výbuch bomby na juhu Atén, ktorý zničil obchody na celej jednej ulici. Išlo zrejme o výstrahu.

Štrajky budú pokračovať

Zadlžené Grécko už tretí rok po sebe zápasí s dôsledkami finančnej krízy a prežíva len vďaka zahraničnej pomoci. Rozsiahle šetrenie v krajine sprevádza hromadný krach podnikov a rekordne vysoká nezamestnanosť.

Atény momentálne čakajú na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a MMF v celkovej výške 110 miliárd eur. Jej vyplatenie je však podmienené ďalšími úspornými opatreniami, na ktoré grécka verejnosť reaguje s rozhorčením.

Grécko_turista pri akropole_štrajk_reformy

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy