Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Euro na minime, Grécko na vypadnutie z eurozóny...
Zdielať na

Euro na minime, Grécko na vypadnutie z eurozóny...

Kým európski ministri financií opäť rokujú ako zachrániť euro i úniu - naša mena padla na 8-mesačné minimum. Dôvodom nie je len bezradnosť politikov, ale aj správa, že Gréci nesplnia cieľ znížiť dieru v rozpočte podľa dohôd s veriteľmi. Stále častejšie sa hovorí o bankrote Grécka a pre ťahanice okolo eurovalu je na spadnutie aj naša vláda.

Koaličná rada bude dnes rokovať o tom, ako politicky vyriešiť problém navŕšenia eurovalu, aj o tom, kedy sa o ňom bude hlasovať.

Náš parlament má dva týždne

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce, aby sa hlasovalo do 16. októbra a čaká, že sa od predstaviteľov SaS dozvie, aký majú názor na kompromisný návrh od premiérky Ivety Radičovej. "Návrh je u SaS, budeme minimálne očakávať stanovisko, či sa rokuje a ako to vyzerá," povedal.

Radičová tvrdí, že o eurovale sa bude hlasovať medzi 11. a 14. októbrom, teda počas prvého týždňa nasledujúcej riadnej schôdze parlamentu. Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík však zatiaľ návrh programu nepredložil. V pondelok 17. októbra sa v Bruseli začne európsky summit.

Kompromis od Radičovej? Veľká neznáma

SaS odmieta hlasovať za navŕšenie v súčasnej podobe, zmenu môže priniesť Radičovej kompromisný návrh, ktorého obsah nepozná verejnosť ani veľká časť koalície. Podľa Radičovej existuje riešenie, aby Slovensko splnilo svoje záväzky voči eurozóne a zároveň neprišlo ani o cent.

Financministri riešia Grécko

Na uvoľnenie ďalších peňazí zo súčasného úverového programu si Grécko počká do polovice novembra. Eurozóna zároveň prehodnotí rozsah účasti súkromného sektora na nákladoch ďalšej pomoci zadlženej krajine.

Zhodli sa na tom ministri financií eurozóny. V rámci dohody z júlového summitu EÚ súkromní veritelia Grécka súhlasili so znížením nominálnej hodnoty gréckych dlhopisov o 21 %. Rozsah účasti súkromného sektora treba prehodnotiť vzhľadom na ďalšie zhoršenie gréckej ekonomiky a verejných financií, uviedol po rokovaniach v Luxemburgu šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) a luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

"Čo sa týka účasti súkromného sektora, treba vziať do úvahy fakt, že od rozhodnutí z 21. júla nastali zmeny, zvažujeme teda technické úpravy,“ povedal novinárom bez ďalších podrobností Juncker. "V centre úvah o zvýšení efektivity využitia prostriedkov v Európskom fonde finančnej stability (EFSF) sa nenachádza Európska centrálna banka (ECB)," dodal Juncker.

Atény čakajú na 110 miliárd...

Grécko čaká na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 110 mld. eur. 

Európska komisia a Európska centrálna banka naliehajú na členov eurozóny pre urýchlenie procesu schvaľovania druhého balíka pomoci. Ten je súčasťou návrhu na zvýšenie úverovej kapacity Európskeho fondu finančnej stability a rozšírenie jeho právomocí.

mpd01605

Súvisiace články