Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Domáci kutil: Vyrábal recepty, lieky potom predával...
Zdielať na

Domáci kutil: Vyrábal recepty, lieky potom predával...

Mladík z Fiľakova si najskôr vyrobil recepty a potom lieky s vysokým obsahom psychotropných látok vybral v lekárni. Odberateľov si mal podľa polície hľadať na internete.O tabletky určené pre onkologických pacientov mohli mať záujem predovšetkým drogovo závislí.

Mladík si najskôr našiel na internete lieky s vysokým obsahom psychotropných látok, potom sa mu podarilo vyrobiť takýto - takmer dokonalý recept - na meno svojej starej mamy. Z internetu tiež odkopíroval pečiatky dvoch lekárov a s falošnými receptami sa vybral do lekárne.

Prvýkrát sa mu lieky vybrať podarilo, tie podľa polície následne predal. Mladík sa ale s falošnými receptami vrátil do tej istej lekárne opäť. Vošiel dnu, vybral si lieky, no pred vchodom padol priamo do rúk policajtom. Aj s liekmi ho totiž zadržali pracovníci úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Tieto lieky sú určené najmä pre onkologických pacientov, ktorí trpia silnými bolesťami. Jeden z liekov patrí medzi najsilnejšie omamné látky a je vlastne náhradou morfínu. Mladík ich chcel ale pravdepodobne predať drogovo závislým. Podľa lekárničky sú jeho účinky porovnateľné s účinkami heroínu. Vedúca lekárne Eva Kulichová vysvetľuje: "Vyhľadávajú ho najmä tí zdraví ľudia, ktorí sú návykovo závislí na omamných látkach, pretože je silno halucinogénny."

Lórant je stíhaný na slobode, navštívili sme ho preto doma. Jeho stará mama ani otec však o žiadnych opletačkách s políciou netušili. Lórantova starká, ktorá ho vychováva od malička, sa dokonca aj rozplakala. "O tom neviem nič," tvrdí otec obvineného mladíka.

Pri zmienke o falošných receptoch však spozornela jeho stará mama, ktorá ich svojmu vnukovi dokonca našla a zobrala mu ich. Zrejme netušila, čo s nimi Lórant zamýšľal urobiť. "Schovala som mu ich. Mám vám to priniesť ukázať? Ja som mu povedala, že všetko oznámim."

S mladíkom údajne problémy neboli až dovtedy, kým minulý rok neprestúpil na inú strednú školu. Na začiatku nám povedal, že bol ku všetkému prinútený, no potom mu kamera začala prekážať. "No, niekto ma na to nie že by nahovoril, ale nútil. Kameru nepotrebujeme, môžete ju odložiť."

Bol s nami ochotný hovoriť len bez asistencie kamery. Uviedol, že človeku, ktorý ho na to nahovoril, odovzdal lieky a dostal za to 30eur, ktoré dal starej mame. "Mladíka z Fiľakova obvinil vyšetrovateľ z drogovej trestnej činnosti," uviedla Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica.

Za takýto zločin môže byť páchateľ odsúdený na 4 až 10 rokov. Lórant je však ešte mladistvý, ak mu teda vinu dokážu, trest mu znížia na polovicu.

Belinda H. Miller/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy