Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ďaľší škandál s eurofondami, teraz v škole vo Varíne!
Zdielať na

Ďaľší škandál s eurofondami, teraz v škole vo Varíne!

Čo má spoločné škola a odpad? Spája ich čudný biznis s eurofondami. Televízia JOJ dlhodobo sleduje pochybnú zmluvu exministra životného prostredia Józsefa Nagya (MOST-Híd). Denník SME zase dnes priniesol informáciu o novej kauze exministra Mariána Janušeka (SNS).

Viac ako 1 500 000 €

Vo Varíne vyšetrujú zneužitie eurofondov, súvisiace s úpravou základnej školy. Ako informuje denník SME, rekonštrukciu za vyše jeden a pol milióna eur Varínu schválili, keď do funkcie ministra životného prostredia nastúpil Marián Janušek zo SNS. Bývalý riaditeľ školy Jozef Košút už počas opráv upozorňoval starostu Karola Stráskeho, tiež zo SNS, na konkrétne nedostatky a podozrenia.

Strásky podľa neho neurobil nič. Neskôr riaditeľa odvolal a podal na neho trestné oznámenie. Košút tvrdí, že obvinenia vykonštruovali. Jeho listy z úradu zmizli. Policajné prezídium denníku potvrdilo, že vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil troch ľudí z poškodzovania finančných záujmov Európskeho spoločenstva a zo subvenčného podvodu.

Masážny box, zbúraná nová učebňa

Košút riadil školu od roku 2007. Tvrdí, že o rekonštrukcii hovorili v obci už dlho. Podľa jeho vyjadrenia bol prvý projekt podaný za takmer dva a pol milióna eur. Cenu museli znížiť o milión a za Janušeka uspeli. „K projektu som nemohol nič povedať. Potom som sa len pozeral, ako vyhadzujú tisíce eur zbytočne,“ povedal Košút pre denník SME.

Základná škola musela napríklad zrušiť nové jazykové laboratórium s počítačmi, lebo v projekte bolo ďalšie. Nové dubové parkety sú na 60-ročnom podklade. Nové zariadenia kuchyne boli horšie ako predchádzajúce a iné ako v projekte. Neskôr na nich údajne vymenili štítky firmy Lotus za drahšiu taliansku Silko. Tri nové sprchy v umyvárni zas po čase nahradili tromi hydromasážnymi boxmi.

... enviro? Aj Čierna labuť

S envirorezortom sa spája aj kauza, na ktorú poukázala TV JOJ, Čierna labuť. Ide o narýchlo schválené dotácie na 50-miliónové eurofondy exministrom životného prostredia Józsefom Nagyom. Najnovšie už je v Národnej rade.

Obyčajný Igor Matovič vyzval súčasné vedenie rezortu, aby miliónový obchod zrušilo. VIAC V REPORTÁŽI.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy