Zatiahnuté
26°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Terorista Labsi vs. Slovensko 1:0
Zdielať na

Terorista Labsi vs. Slovensko 1:0

Hoci Slovensko ťahá na majstrovstvách sveta v hokeji víťaznú šnúru, v utorok prehralo spor s údajným teroristom Mustafom Labsim. Tomu Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu priznal odškodné 15 tisíc eur, ako nemajetkovú ujmu za jeho vyhostenie z krajiny. Nie je však vylúčené, že sa Slovensko voči verdiktu odvolá.

Alžírsku sme ho vydali pred 2 rokmi

Labsi sa na Slovensku objavil v roku 2007. Mal tu manželku a roky neúspešne žiadal o azyl. Rodné Alžírsko naňho poľovalo pre podozrenia z členstva v jednej z odnoží teroristickej skupiny Al Kaida. Pred dvoma rokmi ho napokon Slovensko vydalo do rúk alžírskej spravodlivosti. Nasledovala žaloba na súd do Štrasburgu.

"Pred Európskym súdom sa sťažoval, že jeho vyhostenie do Alžírska ho vystavilo reálnej hrozbe zlého zaobchádzania zo strany alžírskych orgánov," informuje hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Bez záruky, že nebude mučený...

Labsi je momentálne vo väzení al-Harráš, ktoré je známe mučením a krutým zaobchádzaním s väzňami. Európsky súd vo svojom verdikte uviedol, že Slovenská republika porušila pri vyhostení niektoré články Dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd. Nemala totiž dostatočné záruky, že Labsi nebude vo väznici mučený či ponižovaný.

15 tisíc + 2,5 tisíc súdne trovy

Naša krajina musí teraz údajnému teroristovi zaplatiť za nemajetkovú ujmu 15 tisíc eur plus ďalších dva a pol tisíc za súdne trovy. Ministerstvo vnútra, ktoré sa vtedy v kauze angažovalo, si nechalo čas na preštudovanie rozsudku a k téme sa zatiaľ vyjadrovať odmietlo. Podľa našich zistení však vylúčené nie je ani odvolanie voči verdiktu Európskeho súdu. Labsi tak skoro peniaze neuvidí.

Hoci si minulosti odsedel niekoľko rokov vo francúzskom väzení, nikdy nebol za trestný čin terorizmu právoplatne odsúdený. Trest dostal iba za falšovanie dokladov. On o sebe na Slovensku tvrdil: "Nikdy som nebol členom Al Kaidy. Nie som terorista."

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA, TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy