Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Domáce produkty miznú z pultov, sme na chvoste únie
Zdielať na

Domáce produkty miznú z pultov, sme na chvoste únie

Na pultoch našich vlastných, slovenských obchodov máme čoraz menej a menej domácich potravín. Z toho vyplýva, že produkcia domácich výrobkov klesá. A nielen to. Zistilo sa tiež, že naša krajina podporuje vlastnú produkciu najmenej z krajín Európskej únie...

45% oproti 95% pre ostatok Únie

Menej ako polovica potravín, ktoré nájdete v našich obchodoch, je vyrobená na Slovensku. Tak hovoria štatistiky. Celkovo by to malo byť asi 45 percent. Ak si to porovnáme s ostatnými krajinami EÚ, tie predávajú priemerne 95 percent vlastných potravín. Opäť raz je Slovensko na chvoste...

Domáca produkcia u nás takto prudko klesá. V niektorých odvetviach má vážne problémy - najhoršie na tom je výroba bravčového mäsa, cukrovarnícky priemysel, výroba piva, ale rovnako aj vinohradníctvo a vinárstvo.

Na vine je...

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je na vine silný tlak zo zahraničia, diskriminácia našich farmárov zo strany Únie a nekontrolovateľný nástup obchodných reťazcov.

Samozrejme to má vplyv aj na zamestnanosť. Tá sa znížila o viac ako 30 tisíc zamestnancov vo výrobe a v potravinárstve to bolo viac ako 8 tisíc!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy