Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šťastní to študenti! Na škole majú vlastný pivovar
Zdielať na

Šťastní to študenti! Na škole majú vlastný pivovar

Šťastní študenti! Na škole sa učia variť pivo. Keď je hotové, časť skúmajú v laboratóriu, časť vypijú priamo na hodine. Predmet, na ktorom sa pracuje s pivom, je jeden z tých najobľúbenejších na škole.

Najobľúbenejší predmet

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre má svoj vlastný malý pivovar.  Sladovníctvo a pivovarníctvo je u študentov veľmi obľúbený predmet, hovorí pedagóg z katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov Žigmund Tóth. Opití však študenti z pivovaru podľa jeho slov určite neodchádzajú, dajú si maximálne dva – tri deci.

Témou diplomovky aj výroba piva

Z výroby piva musia urobiť aj skúšky a viacerí píšu na túto tému diplomové práce. Malý pivovar funguje na univerzite od jesene 2006, patrí Fakulte biotechnológie a potravinárstva a Technickej fakulte. Technológia stála zhruba 50-tisíc eur. Vyrobiť tu vedia vyrobiť svetlé aj tmavé pivo, desiatku aj dvanástku.

Chcú vyrábať aj ovocné pivá

Pivo sa varí 12 hodín, finalizovať ho v laboratóriu vedia už za 21 dní. Pre lepšiu kvalitu ho ale nechávajú dozrievať minimálne 30 dní, niekedy aj 60, aby sa usadili kvasinky. V univerzitnom pivovare sa dá vyrobiť maximálne 85 litrov piva, zvykne sa ale ponechávať určitá rezerva, čiže reálne tu vyrobia zhruba 75 litrov. "Keď si uvážim, že pol litra piva sa predáva v komerčnej sieti za zhruba jedno euro, tak ja si myslím, že za nejakých 30 centov sme schopní pivo vyprodukovať, ale samozrejme nerátam do toho prácu,“ vyčíslil Tóth. V budúcnosti by tu chceli vyrábať aj ovocné pivá – napríklad zázvorové, čerešňové či višňové.

Žena pije pivo z plastového pohára

TASR

Súvisiace články