Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vajcia zdražejú! Kvôli ekopravidlám chovu
Zdielať na

Vajcia zdražejú! Kvôli ekopravidlám chovu

Máte radi omeletu, alebo veľa pečiete? Tak ste si určite všimli, že vajíčka sú stále drahšie a drahšie. Na vine sú prísne pravidlá Európskej únie, ktorá nariaďuje chovateľom, aby každej sliepke poskytli až 750 centimetrov štvorcových životného priestoru.

Chovatelia teraz vykonávajú potrebné úpravy hál a snažia sa rastúci dopyt po vajciach uspokojiť - zdá sa ale, že sa im to veľmi nedarí.

Slovenskí chovatelia, ktorí tieto podmienky nespĺňajú, na ich dokončení usilovne pracujú. Momentálne je situácia taká, že počet sliepok sa v celej Európe znížil, a tým pádom je dopyt vyšší než možnosti chovateľov tento dopyt uspokojiť. A vyššia je aj cena.

Draho aj v Poľsku

Slovenskí spotrebitelia mohli v minulosti siahnuť aj po vajciach z Poľska. Nové pravidlá ale zdražia tento tovar aj tam. Slovenskí chovatelia teraz budú mať čo robiť, aby trh naplnili. Majú totiž možnosť dodávať do susedného Česka. Tam tiež dopyt tiež prevyšuje ponuku.

Výsledkom celej situácie je, že si za vajíčka musíme momentálne priplatiť. Sú drahšie oproti minulému roku o 2 centy a zdá sa, že to nie je posledné zdražovanie. Ďalší nárast cien, tentokrát až o 10 - 20 percent môžeme očakávať pred Veľkou nocou.

vajce v ruke, prepravka

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy