Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dramatické zvyšovanie cien. Nemci sú zdesení
Zdielať na

Dramatické zvyšovanie cien. Nemci sú zdesení

Nemecko hlási dramatické zvyšovanie cien. Obyvatelia najsilnejšej ekonomiky sú zdesení. A pritom nejde o také rýchle zdražovanie, aké zažili Slováci.

Nemci zažívajú zdražovanie, aké tu nebolo posledných tridsať rokov. Došlo totiž k najvyšším rastom cien od roku 1982, a to o 6%. "Spoločným menovateľom všetkých krajín únie boli vyššie ceny komodít na svetových trhoch," uviedla analytička Eva Sadovská.

Nemcom dochádza trpezlivosť

Nemcom tak pomaly dochádza trpezlivosť. Okrem vlastných problémov sa k nim upierajú prosebné oči celej Európy, najmä flákačov. "Stále hľadám, čo viac by Nemecko malo urobiť pre ostatné krajiny eurozóny," tvrdí nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Naša inflácia dobyla hitparádu

Nemecký hnev a zdražovanie sa však nám Slovákom môže zdať vcelku vtipné. Pre porovnanie výdavky za energie zaťažujú nemeckú rodinu len troma percentami z príjmov, kým slovenskú až siedmymi. Aj ich celková inflácia za minulý rok ledva prekročila 2 percentá. Naša dobyla európsku hitparádu. "Dôvodom je to, že oproti iným krajinám sme mali na Slovensku aj konsolidačné opatrenia v úvode roka, taktiež aj zvýšenie regulovaných cien," dodala Sadovská.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy