Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Viera je zadarmo, náboženstvo v rodnej zemi pápeža však nie
Zdielať na

Viera je zadarmo, náboženstvo v rodnej zemi pápeža však nie

V škôlkach a na základných školách v Poľsku, rodisku predposledného pápeža Jána Pavla II., sa od nového roku platí za hodiny náboženstva. Predmet je povinný, a preto by všetci rodičia mali za každú vyučovaciu hodinu zaplatiť učiteľom viac ako 30 centov.

Poľskí rodičia sa hnevajú na svoju vládu a sťažujú sa kňazom. Tvrdia, že je to nespravodlivé preto, že náboženstvo je povinný predmet a napriek tomu ich ministerstvo zaradilo do kategórie dobrovoľných predmetov. Celú vec mali nakoniec vyriešiť samosprávy.

Rodičia krútia hlavami

Hodiny náboženstva sa presunuli medzi záujmové predmety a bolo treba za ne doplácať," uviedla tlačová hovorkyňa Zakopaného Ewa Matuszewska.

Rodičia si myslia, že platiť za hodiny náboženstva je nezmysel. "Za také veci by sa nemalo platiť," poznamenal jeden z obyvateľov Zakopaného. "Mne je to tiež divné, svet sa zmenil, za všetko sa teraz platí," myslí si ďalšia obyvateľka.

Situáciu zachraňujú starostovia

Viacerí starostovia sa pokúsili vyriešiť celú situáciu. Hodiny náboženstva vo väčšine miest zaplatia zo svojho rozpočtu. Chcú tak upokojiť rodičov. "Tento problém sa dá ale riešiť kompromisom, rodičia platiť nebudú a tým čo už zaplatili, budú peniaze vrátené," uviedla Matuszewska.

Platené náboženstvo u nás nehrozí

Na Slovensku sa za náboženskú výchovu neplatí aj preto, že to nie je povinný predmet. Ak by sa niečo podobné stalo aj u nás, študenti v tom majú jasno, prípadné platenie sa im veľmi nepáči.

Spoplatnenie hodín náboženstva však nemá v programe žiadna zo súčasnych politických strán na Slovensku a tak to vyzerá, že nateraz sa nemajú slovenskí rodičia čoho báť.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy