Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kostoly minulosťou? Je tu éra modlitebných automatov
Zdielať na
Zahraničie

Kostoly minulosťou? Je tu éra modlitebných automatov

Zdá sa, že kostolom v Nemecku odzvonilo. Za slovom božím už veriaci nemusia chodiť len do kostolov. Na rozjímanie majú totiž aj automaty. Vyzerajú ako fotografická kabínka, ale ponúknu vám až 300 modlitieb v 65 jazykoch.

Nemeckí veriaci môžu modliť už v modlitebných automatov, tvz. modlomatoch. Sú v Berlíne, Frankfurte nad Mohanom a donedávna boli ešte aj v Drážďanoch.  Berlínsky modlomat je v nákupnej hale neďaleko radnice v štvrti Tiergarten. 

Keď vojdete dnu a dotknete sa displeja, ozve sa upokojujúci ženský hlas:"Dobrý deň, vitajte v modlomate." Na obrazovke sa rozbalí ponuka svetových náboženstiev, ktorými sa môže preklikať až k modlitbe, ktorú chce počuť. Modlitby si môžete vypočuť v 65 jazykoch. Slovenčina, žiaľ, medzi nimi chýba.

Isifa

Vedľa známeho Otčenáša nájdu záujemcovia v automate aj oveľa exotickejšie príspevky. Napríklad spevy tibetských mníchov či rituálne piesne domorodcov zo Šalamúnových ostrovov.

"Mojím hlavným kritériom pri výbere bolo, aby ukázal, čo najväčšiu pestrosť a bol čo najviac internacionálny," prezradil tvorca modlomatu Oliver Sturm. "Zaujímalo ma to napätie medzi naším zautomatizovaným svetom a intimitou súkromnej ​​modlitby," vysvetľuje.

Myšlienku svojho vynálezu vníma súčasne ako umelecký a osvetový projekt. Nápad dostal v roku 1999 v newyorskom metre, kde počul hovoriť podobný stroj. Začal uvažovať, aké by to bolo, keby odriekal modlitby. Pred
tromi rokmi ho prvýkrát predstavil verejnosti. Pôvodne to mala byť platená služba. Jeden Otčenáš vyšiel na 50 centov. Dnes je ale otvor na mince prelepený a všetky modlitby sú tak zadarmo.

V Rumunsku si môžete modlitbu dokonca objednať pohodlne cez internet. S takouto novinkou zas prišla pravoslávna cirkev, ktorá na svojej webovej stránke za poplatok ponúka celé spektrum modlitieb. Viac sa dozviete vo VIDEU.

 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy