Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
UNIKÁTNE FOTOGRAFIE. Sixtínska kaplnka v celej svojej kráse
Zdielať na

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE. Sixtínska kaplnka v celej svojej kráse

BRATISLAVA / Už onedlho sa na Slovensku objaví známa Sixtínska kaplnka. Unikátnu stavbu sa totiž v rámci špeciálneho projektu podarilo zachytiť tak detailne, že sa na nádherné fresky môžete pozrieť očami maliara, ktorý ich vytvoril.

Sixtínska kaplnka je jedna z najznámejších a najkrajších kresťanských stavieb sveta. Sakrálna miestnosť, ktorú dal v 15. storočí v bazilike Sv. Petra postaviť pápež Sixtus IV. Pôvodne súkromnú klenbovú kaplnku postupne freskami s biblickými motívmi zdobilo niekoľko významných maliarov vrátane Botticelliho a Michelangela.

Zberateľský kúsok

Dnes sú tieto unikátne maľby verejnosti o niečo dostupnejšie. Kaplnku totiž zadokumentovali špeciálnou fotografickou technikou. Sixtínske maľby sa stanú súčasťou novej netradičnej publikácie. Má 254 strán a váži 10 kilogramov. Kniha, ktorú si na svoj nočný stolík určite nepoložíte. Ide o unikátny zberateľský kus. "Vyrába sa 1999 kusov pre celý svet," povedala riaditeľka Ikaru Gabriela Belopotocká. 

​Pre slovenský trh je z tohto knižného skvostu určených 200 exemplárov. V tomto prípade však nejde o unikát iba z vonku, ale najmä z vnútra. Tím fotografov, rok po záverečnej dokumentoval Sixtínsku kaplnku tak, aby ju dokázali preniesť na detailné snímky v skutočnej veľkosti. "Priblíži nám to kompletnú Sixtínsku kaplnku vrátane ťahov so šťetcom alebo puklinami," doplnila  Belopotocká.

Pomoc pre reštaurátorov

Projekt tejto luxusnej knižnej novinky však nie je určený pre bežných čitateľských konzumentov. Už len samotná cena, ktorá sa bude pohybovať v tisícoch eur, ju predurčuje zaradiť do zberateľských políc. 

Detajlné zadokumentovanie Sixtínskej kaplnky dal Vatikán vyhotoviť opäť po 35 rokoch. V budúcnosti by sa tieto fotografie mali stať cennou pomôckou reštaurátorov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy