Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útok v Piešťanoch
Zdielať na

Útok v Piešťanoch

PIEŠŤANY / V utorok v nočných hodinách mal na pešiu zónu v meste prísť mladý muž (23) so zámerom "robiť poriadky s Arabmi". Podľa zistení televízie JOJ ho ale policajti spacifikovali. Podľa zdroja televízie JOJ, ktorý nechce byť menovaný, dlhoročnému tureckému podnikateľovi ale niekto do rána rozbil okná na predajni kebabu.

Televízia JOJ požiadala o verifikovanie tohto činu trnavskú políciu. S otázkami sa obrátila na tamojšiu hovorkyňu. Nie je vylúčené, že mohlo ísť o rasovo motivovaný trestný čin. 

Majiteľ prevádzky prehovoril

Televízia JOJ sa skontaktovala s majiteľom prevádzky Istanbul Döner Kebab v Piešťanoch Ilknurom Perdem. Ten opísal, ako k incidentu došlo. 

"Okolo desiatej večer sedeli na terase ľudia, medzi nimi deti i ženy, keď sa zrazu pred reštauráciou objavila skupina mužov, ktorí začali kričať ´k*rvy arabské, spravíme s vami poriadok! Všetko vám tu porozbíjame!," opisuje incident Ilknur Perde. Následne podľa jeho slov začali odsúvať stoličky. Majiteľ priznal, že na mladíka vztiahol ruku. "Áno, dal som mu jednu facku. Ale povedal som to aj polícii," priznal. 

Zákazníci sa zľakli a viacerí odišli. Do bezpečia ušli najmä ženy s deťmi. 

Majiteľ bol v čase incidentu vnútri svojej prevádzky a von vyšiel až keď začul krik. Okamžite zalarmoval políciu. Majiteľ ich informoval, že sa obáva, že sa incident zopakuje. 

Hliadka prišla na miesto okolo jedenástej hodine večer. Následne vypočula majiteľa podniku a všetko zadokumentovala. 

V rukách polície skončil aj agresívny mladík menom Samuel. Po vypočutí ho ale prepustili. 

Vybité okná

V skorých ranných hodinách došlo k ďalšiemu incidentu. Majiteľ prevádzky dostal informáciu, že na podniku mu rozbili všetky okná. Ilknur Perde na mieste zistil, že útočníci použili kamene, ktorými mu vybili okná a veľkú presklenenú tabuľu. Na miesto opäť prišla polícia a všetko zadokumentovala. Majiteľ je presvedčený, že ten, kto mu rozbil okná, bol Samuel. 

Mladík sa veľmi k incidentu vyjadriť nechcel. "Nič sa nestalo. Zoberte si tie kamery a vypadnite do pi*e," povedal redaktorovi. 

Majiteľ vo štvrtok čakal vo svojej prevádzke na sklenárov. Priznal, že je vystrašený a bojí sa, čo bude v nasledujúcich dňoch. 

Vyjadrenie polície

K incidentu sa vyjadrila aj polícia. "Dvadsaťtriročný muž pod vplyvom alkoholu upozorňoval na správanie osôb na pešej zóne v blízkosti prevádzky kebabu. Nato vyšiel von majiteľ a slovne sa ohradil voči jeho správaniu. Neskôr 23-ročného muža udrel dvakrát do tváre. Napadnutý podal trestné oznámenie, ktoré polícia prijala a okolnosti incidentu preveruje," informovala trnavská krajská hovorkyňa Martina Kredatusová. 

Ranný útok na prevádzku polícia potvrdila. "V stredu ráno ráno o piatej hodine zatiaľ neznámy páchateľ rozbil tri výklady na prevádzke kebabu. Majiteľ podal na polícii trestné oznámenie, polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci," uviedla Kredatusová. 

Zábery z kamier

Polícia zatiaľ zo Samuelovho správania na námestí žiadne dôsledky nevyvodila. Kto rozbil tureckému podnikateľovi sklené okná na prevádzke ukáže až ďalšie vyšetrovanie. 

"Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci," uviedla Kredatusová. 

Piešťanská mestská polícia má pravdepodobne zábery z priemyslených kamier, ktoré sú na ulici, kde sa prevádzka nachádza, rozmiestnené. Televízia JOJ sa tiež pokúša získať tieto zábery. 

Komunita Arabov sa pri Piešťanoch zdržuje už desaťťročia. Vyhľadávajú práve naše kúpele. 

Súvisiace články