Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vysoké ceny energií likvidujú nielen priemyselnú produkciu, ale aj zábavné parky. V Galante odstavili akvapark
Zdielať na

Vysoké ceny energií likvidujú nielen priemyselnú produkciu, ale aj zábavné parky. V Galante odstavili akvapark

GALANTA / Cena elektrickej energie na trhu je najvyššia za ostatných 10 rokov. Ponuku dodávateľa, 700 eur za megawatt hodinu, musel mestský akvapark Galandia odmietnuť. Stálo by to viac, ako je mesačná tržba zo vstupného, preto zatvárajú. Nemôžu ale natrvalo, inak by museli vrátiť Európskej únii viac ako 4 milióny eur.

"Len do konca tohto roku by sme zaplatili viac ako 600-tisíc za elektrickú energiu, no my tých 600-tisíc nemáme, luxus sa musí v takýchto situáciách zatvárať prvý," vysvetlil primátor mesta Galanta, Peter Paška. Vodný svet v Galante otvorili pred pätnástimi rokmi, za ten čas bolo mestské kúpalisko s wellnessom častejšie zatvorené, ako otvorené. Teraz ho idú zatvárať opäť, kvôli energiám. "Aby sme dokázali zaplatiť tie ceny energií, tak by muselo byť vstupné 50 možno až 100 eur za návštevníka na 3 hodiny, to je nezaplatiteľné," dodal Peter Paška.

Mestský akvapark vybudovaný z predvstupových fondov bol posledných šesť rokov zatvorený z dôvodu zlej statiky. Ponuku 700 eur za megawatt hodinu nepodpísali. Nepomohlo ani spojenie s inými odberateľmi, aby ročne dosiahli väčší objem, čo malo priniesť lepšiu cenovú ponuku. "Dali sme dokopy 10 giga odberu za rok 2022 a do verejného obstarávania súťaže sa nám neprihlásil nikto. Západné krajiny zastropovali ceny energií, na Slovensku sa nič z toho nedeje," skonštatoval Peter Paška.

Galandia začiatkom septembra opäť zatvorí

No o rok v júni musí opäť otvoriť. "Keby sme to chceli zatvoriť, stále platí, že musíme vrátiť celú tú výpomoc, ktorú sme dostali od EÚ, to je na úrovni 4,3 milióna eur," vysvetlil primátor. "Teraz to otvorili tento rok a už to aj zatvárajú, bolo to otvorené niekoľko mesiacov, škoda," vyjadril sa návštevník akvaparku. Preto riešenia hľadajú v budovaní fotovoltaiky či geotermálneho vrtu, na ten ale, na rozdiel od okolitých krajín, u nás nie je možné čerpať eurofondy. "Chceme prenajať za lacný peniaz strešné plochy a chceme vysúťažiť dodávateľa, ktorý nám bude schopný dodávať, čo najlacnejšiu elektrinu z fotovoltaickej elektrárne, ktorá by takto vznikla," vysvetlil primátor. "Teraz sa zakontrahovať na viac rokov je riziko, 20-násobné náklady uživiť v prevádzke je nemožné," vyjadril sa prezident SAAKP, Gabriel Somogyi.

Hrozí tak zatváranie nielen akvaparkov, ale aj klasických plavární, keďže ich prevádzkovatelia, väčšinou sú to obce, ich nebudú vedieť dotovať z obecných rozpočtov. "Dosť veľa elektriny na Slovensku vyrobíme a to je ťažko predstaviteľné, ako tieto náklady mohli vyrásť takým spôsobom, aby bola opodstatnená 20-násobná cena v porovnaní s rokom 2019," dodal na záver Gabriel Somogyi.

Súvisiace články