Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desať obcí na Záhorí nemá kanalizáciu. Ministerstvo im chcelo pomôcť, no pre nich sa nič nezmení
Zdielať na

Desať obcí na Záhorí nemá kanalizáciu. Ministerstvo im chcelo pomôcť, no pre nich sa nič nezmení

RADOŠOVCE / Obce, ktoré majú menej ako dvetisíc obyvateľov, potešila výzva ministerstva životného prostredia. Môžu požiadať o peniaze na výstavbu vodovodu či kanalizácie. Desať dedín na Záhorí na niečo také roky čakalo. Keď si však všetko poriadne preštudovali, zostali sklamaní.

10 obcí okresu Skalica nemá kanalizáciu. Chceli by využiť výzvu ministerstva životného prostredia, ale je v tom problém. Nemôžu sa napojiť na čistiareň odpadových vôd v Holíči, ktorá má kapacitu aj pre ich dediny. "Posledná obec, ktorá sa napája na čističku odpadových vôd, je neoprávneným žiadateľom," uviedla starostka Duboviec Dana Dorothea Mikulová. V praxi to znamená, že deväť dedín by kanalizáciu mohlo postaviť, ale nemohlo by ju prevádzkovať.

"My sme v povodí rieky Chvojnice, ktorá je zaradená do 4. stupňa ochrany, takže podľa ministerstva životného prostredia nie je vhodným recipientom na vypúšťanie odpadových vôd," vysvetlila hlava Radošoviec Vladimír Kočárik. Starostov hnevá, že táto výzva ministerstva ľudí veľmi potešila, ale realita je úplné iná. "Občania mi volajú z každej strany: 'Starostka, je vyhlásená výzva, zapojíme sa.' No, nezapojíme sa," povedala prvá žena Chropova Renáta Zdražilová.

Od ministerstva životného prostredie dostali písomné stanovisko. V ňom stálo, že môžu z environmentálneho fondu získať výhodný úver s fixnou úrokovou sadzbou vo výške 0,01 percenta do konca splatnosti úveru. Majú sa informovať v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti aby zistili, aké sú možnosti napojenia týchto obci na jestvujúci systém.

Súvisiace články