Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Manžel svoju ženu priväzoval, sexuálne týral a tĺčikom jej lámal kosti
Zdielať na

Manžel svoju ženu priväzoval, sexuálne týral a tĺčikom jej lámal kosti

ZEMPLÍN / Ženu zo Zemplína mal manžel priväzovať, sexuálne týrať a tĺčikom jej mal lámať kosti. Krajský súd rozhodoval o jeho prepustení z väzby. Žena sa však obáva, že monitorovací náramok agresívneho muža nezastaví.

Poškodená hovorí, že s obvineným boli manželia asi 40 rokov. Podľa jej slov to bolo peklo. Napriek tomu roky trvalo, kým skutok nahlásila. Stalo sa to až v momente, keď zasiahli ich dospelé deti. "Mama desať rokov trpela sexuálne zneužívanie, priväzovanie a podobne
a zlomil jej končatiny s tĺčikom na mäso. Vyhrážal sa jej zbraňou," povedal syn poškodenej. 

"Stále sa mi vyhrážal smrťou, že má pre mňa vykopaný hrob, že ma zahrabe tak, že ma nikto nenájde. A to sa dialo opakovane," uviedla poškodená. "Týranie spravidla trvá dlho. Kým sa obeť rozhodne, že to oznámi, tak to istý čas trvá. Známy je štokholmský syndróm, obeť sa tak podriadi, že nevie žiť ani s ním, ani bez neho. Robia všetko preto, aby to týranie zmiernili," povedala sexuologička a psychiatrička Danica Caisová. 

Prokurátorka muža obžalovala z piatich závažných a aj násilných skutkov. Okresný súd síce rozhodol o jeho ponechaní vo väzbe vzhľadom na obavu, že by v trestnej činnosti mohol pokračovať, no obvinený sa voči tomu odvolal. Ani na kraji však neuspel. Svoje konanie nekomentoval.  "Senát Krajského súdu v Prešove zamietol sťažnosť obvineného proti rozhodnutie OS Humenné o jeho vzatí do väzby," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Expertka vysvetľuje, že pri páchateľovi obvinenom za skutky ako týranie či prenasledovanie treba veľmi citlivo pristupovať k tomu, či by mal byť z väzby prepustený na slobodu. "Ale ak áno, tak máme monitorovacie prostriedky, ktoré vedia zlepšiť kvalitu života obete poškodenej, ak s tým súhlasí, tak ona priamo bude mať monitorovacie zariadenie, ktoré je spárované s tým, ktoré je povinný nosiť samotný obvinený," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Aj v tejto súvislosti poškodenú kontaktovali zo súdu. "Vysvetlila mi základy manipulácie s týmto náramkom. Povedala som im, že v poriadku, ale mňa náramok neochráni," povedala poškodená. Pohyby spárovaných náramkov sú sledované vrámci operačného monitorovacieho strediska a všetko je technicky nastavené tak, aby prípadné incidenty boli identifikovateľné. "Aby samotná obeť vedela, že je niekde v blízkosti a vedela sa zariadiť a konať a tak isto je to hneď potom zo strany operačného strediska napojené na políciu," dodala Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy