Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zrušili obľúbené školské hospodárstvo. Žiaci školy sú sklamaní
Zdielať na

Zrušili obľúbené školské hospodárstvo. Žiaci školy sú sklamaní

TRNAVA / Stredná poľnohospodárska škola služieb v Trnave mala na vidieku desiatky rokov školské hospodárstvo s približne 190 zvieratami. Toto hospodárstvo však Trnavská župa zrušila. Jej predstavitelia tvrdia, že doplácať 350-tisíc eur ročne bolo pre župu finančne neudržateľné.

V maštali bolo 75 dojníc, ktoré pracovníci školského hospodárstva dvakrát denne dojili. "Mlieko sa predávalo levickým mliekarňam. Časť mlieka sme dávali do nášho mliekomatu a ľudia si mohli kúpiť takéto čerstvé mlieko," povedal Ivan Tománek, riaditeľ Strednej poľnohospodárskej školy a služieb na vidieku v Trnave. Študenti dvoch odborov školy od prvého ročníka chodili tam na prax.

"Žiaci z odboru veterinárne zdravotníctvo a hygiena so zameraním na chov hospodárskych zvierat robili zdravotnícke a veterinárne úkony na tých zvieratách. Žiaci odboru agropodnikanie sa zaoberali živočíšnou výrobou spôsobom chovu týchto zvierat," dodal riaditeľ Ivan Tománek.

V maštali boli býci a v malých búdkach boli teliatka. Dokopy v piatich maštaliach mali okolo 190 hospodárskych zvierat. Najviac mali 180 kusov hovädzieho dobytka. Ostatné boli ovce, kozy či poníky. Mnohí žiaci sa na hodiny praxe veľmi tešili.

"Keď sme išli na hospodárstvo, tam sme to zažili na vlastné oči, tak to tam bolo omnoho lepšie. Mali sme reálny zážitok," vyjadril sa žiak školy Adam Kvasnička. "Znemožnilo nám to chodiť na tú prax, čo je pre našu prax veľké mínus. Je to veľmi kľúčová časť nášho vyučovania," komentovala situáciu Sofia Srnková, žiačka strednej školy v Trnave.

Vzhľadom na to, že trnavská VÚC mala ročne na to doplácať okolo 350-tisíc eur, rozhodla sa to zrušiť. "Predaj hospodárskych zvierat sa riešil verejnou obchodnou súťažou. Trnavský samosprávny kraj touto súťažou získal približne sumu 170-tisíc eur," informovala Tatiana Sklárčiková poverená vedením správy výkonu škôl a školských zariadení Trnavského samosprávneho kraja.

V areáli školského hospodárstva, ktorý má výmeru okolo 5 hektárov, by mala vzniknúť ekofarma. Použijú na to aj peniaze z predaja zvierat. "Bude sa skladať z ekoučebne, kontaktnej zoo, budú tu nejaké športoviská a miesta na rekreáciu a oddych," opísala Tatiana Sklárčiková. Kým celá farma prejde rekonštrukciou, žiaci prax budú vykonávať na niektorom poľnohospodárskom družstve v Trnave alebo v okolí. "Zvieratá ma zaujímajú, takisto aj rastlinná výroba. Vybral som si túto školu preto, lebo poľnohospodárstvo nezahynie," dodal žiak Adam Kvasnička. 

Súvisiace články