Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Prešove sa stretli svetoví odborníci z oblasti urológie
Zdielať na

V Prešove sa stretli svetoví odborníci z oblasti urológie

PREŠOV / V Prešove sa stretli odborníci z oblasti urológie. Nové metódy nie práve príjemných vyšetrení prinášajú komfortnejší prístup k pacientovi. Dôležitá je však prevencia. Rakovina prostaty je stále druhým najčastejším onkologickým ochorením u mužov na celom svete. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

​Živé zábery prenášané priamo z operačných sál. V spojení s operatérom všetko sledovali účastníci výročnej konferencie urologického kongresu. Odborníci pricestovali z rôznych kútov Európy, do Prešova prišli aj lekári z Barcelony či Mníchova.

Výraznou témou prednášok bola včasná diagnostika rakoviny prostaty. "Po tej päťdesiatke majú muži zo zákona nárok na urologickú preventívnu prehliadku, v rámci ktorej sa odoberú krvné vyšetrenia a predovšetkým takzvané PSA. To je marker, ktorý ukáže prítomnosť alebo neprítomnosť možnej rakoviny prostaty," uviedol Ivan Minčík, prezident Slovenskej urologickej spoločnosti."Ak ten karcinóm zachytíme v počiatočnom štádiu, tak je veľmi dobre liečiteľný," priblížila Alžběta Kantorová, Urologická klinika Všeobecnej fakultnej nemocnice Praha.

Konferencia mala z pohľadu urologických postupov prelomový charakter. A to aj vo vzťahu k pacientovi. Napríklad pri odoberaní vzoriek na histológiu. Nové postupy zaručujú komfortnejší prístup. "Je to také finálne vyšetrenie, je to invazívne vyšetrenie. Odber sme doposiaľ robili cez konečník, kde je tá cesta k prostate riziková z hľadiska toho, že v konečníku sú mnohé baktérie, ktoré sa v tomto prípade môžu dostať do krvného obehu a spôsobiť zápalové komplikácie. Teraz chceme využiť skúsenosti európskych urológov na to, aby sme na Slovensku postupne zaviedli perineálnu biopsiu prostaty. To znamená prístup cez kožu, prístup cez hrádzu muža," doplnil Minčík.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy