Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
VIDEO: Divá kačica sa rozhodla hniezdiť na balkóne paneláku. Na svet tam prišlo 6 mláďat
Zdielať na

VIDEO: Divá kačica sa rozhodla hniezdiť na balkóne paneláku. Na svet tam prišlo 6 mláďat

BRATISLAVA / "Nádherná rozprávka s tým najlepším koncom" - taký bol jeden z komentárov pod videom rodiny z bratislavského sídliska. Divá kačica si tam na hniezdenie vybrala kvetináč na piatom poschodí paneláku a vyliahli sa tam aj káčatká. Takýto príbeh je podľa odborníkov výnimočný.

Kačica rodinu najprv poriadne vystresovala

Na začiatku po naložení vajec kačica celú rodinu na jednom z bratislavských sídlisk poriadne vystresovala. "Keď nám hneď prvý večer odletela, tak sme boli smutní, pretože sa nevrátila ani ráno. Potom prišla naspäť a takto odlietala preč ďalšie tri noci. Potom už ale poctivo sedela 28 dní na vajíčkach," opísala Lucia Strnhad Muthová, u ktorej sa kačica usadila.

V kvetináči na terase na piatom poschodí činžiaku - tam sa kačica usadila. "Snažili sme sa jej dávať aspoň vodu. Potom sme kúpili ovos, pretože žiaden káčer ju nechodil kŕmiť," priblížila Lucia. "Je to veľmi raritná situácia. Väčšinou hniezdia v trstinách alebo nejakých dutinách na stromoch," uviedol Tomáš Veselovský, Ochrana dravcov na Slovensku.

Na tomto sídlisku sa to nestalo prvýkrát

Ide o naozaj netradičnú situáciu, no na tomto sídlisku sa to nestalo prvýkrát. Rodine tak pomohli rady od susedy, ktorá si to vyskúšala vlani. Okrem toho študovali všetko o divokých kačiciach a ich hniezdení. "V sobotu ráno bol poplach, pretože sa rozhodla, že už ich potrebuje odviesť na vodu, tak my sme ich ešte v pyžamách viedli cez sídlisko. Bol to pre nás veľmi silný zážitok. Máme pocit, že to je taká naša kačica," opísala Lucia.

Krásny príbeh kačičiek od vyliahnutia až po ich vypustenie do prírody si rodina nahrala:

Nie všetky káčatká sa im podarilo zniesť v krabici​

No nie všetkých drobcov sa im podarilo zniesť z piateho poschodia v pripravenej krabici. "Jedno predsa len skočilo za tou mamou z piateho poschodia. Nič sa mu ale nestalo, ona si ho pekne zavolala z kríkov k sebe," uviedla Lucia. "Tým, že sú tie mláďatká ľahké, tak zvládnu aj zoskok z väčšej výšky, pokiaľ je to zoskok na nejakú plochu ako napríklad trávnik," doplnil Veselovský.

Nakoniec všetko dobre dopadlo a káčatká zvládli aj schody, po ktorých ich mama odviedla. "Veľká vďaka patrí ľuďom, ktorí ju nechali vyhniezdiť na svojom balkóne, a že sa takto príkladne postarali o mláďatá," zdôraznil Veselovský.

Súvisiace články