Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Dráma v nemocnici: Útočník mačetou napadol štyroch ľudí
Zdielať na

Dráma v nemocnici: Útočník mačetou napadol štyroch ľudí

Zdroj: FB polícia SR

ČESKÉ BUDĚJOVICE / V českobudějovickej nemocnici zaútočil muž mačetou na personál psychiatrického oddelenia, štyroch ľudí zranil. Personál útočníka znehybnil, nikto z pacientov zranený nebol. Policajti muža zadržali. Na twitteri o tom v piatok, 16. júna, popoludní informovala polícia.

Policajný hovorca Jiří Matzner novinárom na mieste povedal, že útočníka spacifikovali členovia personálu spoločne s príslušníkmi bezpečnostnej agentúry, následne ho polícia zadržala. Zranené sú zdravotné sestry a sanitár, povedala novinárom hovorkyňa budějovickej nemocnice Iva Nováková.

Útočníkom bol návštevník oddelenia, zranení ľudia sú v starostlivosti lekárov českobudějovickej nemocnice, povedal ČTK juhočeský hajtman Martin Kuba (ODS). Na mieste zasahovali tri posádky záchranárov vrátane lekára, oznámila ČTK hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby Juhočeského kraja Zuzana Fajtlová.

Nemocnica na webe uviedla, že útočník spôsobil štyrom nelekárskym zdravotníkom sečné zranenia. "Podľa prvotných informácií sú mimo ohrozenia života. Nikto z pacientov nebol zranený. Útočník bol personálom a bezpečnostnou službou nemocnice znehybnený a následne zadržaný Políciou ČR," informovala nemocnica.

Riaditeľ Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek ocenil obetavosť a profesionálnu reakciu zamestnancov, vďaka ktorým sa podarilo útočníkovi zabrániť v pokračovaní útoku. "Dôrazne odsudzujem dnešný neospravedlniteľný a brutálny útok na zamestnancov nemocnice," uviedol. Dodal, že nemocnica ako takzvaný mäkký cieľ pravidelne nacvičuje riešenie podobných útokov. Nácvik na psychiatrickom oddelení sa podľa neho konal vlani v novembri.

Kuba povedal, že personál psychiatrického oddelenia napadol návštevník psychiatrie. "Podľa správ, ktoré mám od polície, je v tejto chvíli ten páchateľ zadržaný, je v rukách polície, začína vyšetrovanie. Zranení sú v starostlivosti lekárov českobudějovickej nemocnice. Nemám žiadne informácie o ich zdravotnom stave. Asi je veľmi komplikované tomu (útoku) zabrániť. Nemám presnú predstavu o tom, či to bola mačeta alebo nejaký mačetonôž," povedal ČTK hejtman.

Budějovická nemocnica patrí do holdingu Juhočeskej nemocnice, ktorý prevádzkuje Juhočeský kraj. Hovorkyňa záchranárov ČTK povedala, že na mieste zasahovali tri posádky. "Mali sme tam lekárov, ošetrili sme štyroch pacientov. Žiadne ďalšie informácie z dôvodu vyšetrovania poskytnúť nemôžeme," uviedla Fajtlová.

Jčk - Policisté zasahují v nemocnici Č. Budějovice. Muž ozbrojený mačetou zaútočil na personál psychiatrického oddělení. Zranil čtyři osoby lékařského personálu. Útočníka personál znehybnil. Nyní je v rukou policistů. Nikdo z pacientů nebyl zraněn. #policiejck pic.twitter.com/DRIJtAE1Ci

Súvisiace články

Najčítanejšie správy