Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Niektorí rodičia nedajú na zariadenie Čistý deň dopustiť
Zdielať na

Niektorí rodičia nedajú na zariadenie Čistý deň dopustiť

GALANTA / Zložitý prípad resocializačného centra v Galante, ktoré je v rozsiahlom vyšetrovaní orgánov činných v trestnom konaní a úradov práce, sa rozširuje. Zariadeniu, ktorému pre závažné podozrenia na údajné týranie či násilnosti voči zvereným deťom, reálne hrozí strata povolenia na činnosť. Niektorí rodičia drogovozávislých detí ale za problémovým centrom Čistý deň stoja.

V prípade nateraz nemajú jasno ani experti, ktorí ho z úradnej moci musia do najpodrobnejších detailov vyšetriť. Kľúčoví svedkovia, samotné deti, sú stále na zahraničnej terapii, prokuratúra, sociálka či polícia ich začnú vypočúvať už o niekoľko dní. 

"Rešpektujeme všetky úkony orgánov činných v trestnom konaní a v tejto veci poskytneme maximálnu súčinnosť," uviedol riaditeľ zariadenia v Galante Peter Tománek.

Riaditeľ nápravného zariadenie je sám v pozícii podozrivého. Práve na jeho spôsob vedenia výchovy zverených detí a údajne svojské metódy, sa vzťahujú podozrenia, ktoré preveruje aj polícia. Pre istú skupinu rodičov je naopak mužom čislo jeden. Preto, čo pre ich drogovozávislé deti už dokázal urobiť. "Mám doma dieťa po 444 dňoch v tomto zariadení a je z neho úplne iný človek," hovoria rodičia.

Televízia JOJ má k dispozícii spoveď bývalého zamestnanca, ktorý už v pondelok pred vyšetrovateľom opíše, ako sa riaditeľ a jeho pomocníci reálne k niektorým deťom správali.

Len kričal

"Pred riaditeľom som mala taký rešpekt, že keď kráčal popri mne, ani som nedýchala. Zo strachu. Nikdy nič neriešil. Dokázal len kričať. Aj na nás, ktorí sme tam pracovali. Zaobchádzal s nami ako s dobytkom," povedala bývalá zamestnankyňa zariadenia. 

Ide o exzamestnankyňu, ktorá tvrdí, že v zariadení zvereného chlapca pre krádež dobili brutálne hokejkami a dievča, ktoré ukradlo 50 eur násilím dávili vodou. Aby prehltnutú bankovku z nej dostali von. Robiť to mali údajne ľudia, ktorým mal riaditeľ dôverovať.

O násilí vedel aj personál

"Niekto kričal. Keď som vstúpila do dverí, polonahý Róm stál v strede miestnosti, okolo neho moji kolegovia. Zavolali ma dnu. Päť minút som sa dívala, ako ho lomia. Nika sedela na zemi s kýblom a džbánom pred sebou. Vyvrátila to vrecko s bankovkou a podali mi ju. Utiekla som. Riaditeľovi ani polícii som nič neohlásila. Zo strachu. O násilí tam vedeli nielen deti, ale aj my, zamestnanci," priznáva. 

Podľa expertky na vyjednávanie, ak v centre išla výchova zverencov formou nátlaku, strachu či sily, centum svoju úlohu nezvládlo. 

O tom, či ústredie centru licenciu na činnosť zruší, nie je rozhodnuté. Aktuálne beží konanie o zrušení akreditácie.

Súvisiace články