Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Centru v Galante hrozí koniec. Kam pôjdu deti?
Zdielať na

Centru v Galante hrozí koniec. Kam pôjdu deti?

BRATISLAVA / kreditačná komisia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR po dnešnom zasadnutí odporučila Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň, n.o. Galanta. Podozrenia o zneužití a údajnom šikanovaní sú ale momentálne len v štádiu vyšetrovania. Tento prípad nastoľuje viacero otázok týkajúcich sa systému fungovania takýchto zariadení na Slovensku.

"Akreditačná komisia po dnešnom zasadnutí odporučila ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante. Odvoláva sa pritom na paragraf 85, odsek 1 zákona o sociálnoprávnej ochrane a kuratele," uviedla Veronika Husárová z tlačového odboru Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Podľa úradov je zrejmé, že centrum pravdepodobne zlyhalo vo vedení výchovy štátom zverených detí. "Ministerstvo zruší akreditáciu, ak je alebo môže byť v akreditovanom subjekte ohrozený život detí a jeho psychický, fyzický a sociálny vývin," dodala Husárová. 

Interný kódex

Zatiaľ centrum stále funguje. Rodičia detí, ktoré sú v ňom umiestnené nemajú istotu, že daný stav zotrvá. Detská ombudsmanka Viera Tomanová, ktorá je zo svojej špecializácie kompetentná posúdiť to, čo v ochrane a východe detí resocializačné centrá majú a musia spĺňať, aby v nich boli v bezpečí. 

Za zabránenie sexu medzi deťmi, medzi deťmi a dospelými mali mať vytvorenú vnútornú smernicu, takzvaný interný kódex. "V svojej podstate by ho malo zariadenie vytvoriť s najlepším vedomím a svedomím, pretože si musí uvedomovať, že je zodpovedné za zverenú osobu," uviedla Tomanová.

Zariadenia by mali mať vždy k dispozícii kvalifikovaný odborný personál, čo je povinnosť vedenia centra. "Musí zodpovedať riaditeľ. A to by mal byť ten manažér... Ak toho nie je schopný, musí mať na to kvalifikovaný personál," dodala Tomanová. 

​Deti a dospelí spolu

Zásadnou chybou je, keď v takomto centre sú umiestnené zverené deti spolu s dospelými klientmi. Podľa Tomanovej je dôležitá skladba klientov. "Ak je to zariadenie pre deti, tak tam majú byť deti a nie deti aj dospelí," uviedla Tomanová.

Podľa expertky na trestné právo vyšetrovacie orgány nemajú priamy vplyv na vydanú akreditáciu a nemôžu o nej rozhodovať. "V zmysle prvých úkonov v rámci trestného konanie nie je možné postupovať tým spôsobom, aby sa prijali určité opatrenia na zamedzenie činnosti ústavu alebo na zatvorenie ústavu," uviedla Lucia Kurilovská. 

Kam pôjdu deti?

Podľa Viery Tomanovej je problém aktuálne si predstaviť v resocializačnej sieti centier, kam by deti z centra Čistý deň umiestnili v prípade odobratia akreditácie. "To si viem ťažko predstaviť, pretože u detí, kde je nariadené výchovné opatrenie, musí prebehnúť súd a podobne," tvrdí Tomanová. 

Podľa ombudsmanky taktiež nie je možné, aby bola činnosť centra prerušená len na určitú dobu. Akreditácia sa len vydáva alebo zruší. "Je možné ju odobrať na základe porušenia zákona. A ak je to porušenie zákona také vážne, že sa nedá odstrániť," dodala Tomanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy