Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ZÁZNAM: Šéf galantského centra ušiel z tlačovky
Zdielať na
Trnava

ZÁZNAM: Šéf galantského centra ušiel z tlačovky

BRATISLAVA / Na trinástu hodinu zvolal tlačovú konferenciu do Bratislavy riaditeľ resocializačného centra Peter Tománek. Po niekoľkých dňoch sa rozhodol hovoriť o kauze svojho centra. Tlačová konferencia skončila po niečo viac ako desiatich minútach.

Peter Tománek, ktorý je riaditeľom resocializačného centra v Galante začal tlačovú konferenciu svojim prehlásením. S Tománkom za stolom sedeli ďalší traja ľudia, ktorých nepredstavil. Ku koncu tlačovej konferencie povedal, že to boli jeho kolegovia. 

Peter Tománek uviedol, že zodpovedným orgánom, ktoré situáciu v centre kontrolujú, budú nápomocní. "Ja nie som kauzálne spätý s týmito trestnými činmi," uviedol Tománek. 

"Pozornosť upriamte na údajných páchateľov, ktorých mená už verejne publikujete," vyzval médiá Tománek.

​Odmietajú systémové zlyhanie

Predstavitelia centra odmietajú systémove zlyhanie organizácie v súvislosti s kauzou údajného zneužívania mladých dievčat v zariadení. "Ak sa vyskytlo v minulosti porušenie pracovnej disciplíny a dozvedel som sa o tom, riešil som to okamžitým skončením pracovného pomeru," dodal Tománek. 

"Je mi ľúto, že som verejne parafrázoval vyjadrenia klientky. Chcem sa jej aj touto cestou ospravedlniť a sľubujem, že takúto chybu už neurobím," uviedol riaditeľ centra. 

Tománek nechce, aby bol vzbudený dojem, že po tom, ako prídu deti do centra sa za ním zatvoria dvere a nikto nevie, čo sa s nimi deje. "Výkon výchovného opatrenia každého klienta je pod intenzívnym dohľadom kurately, prokuratúry aj súdu. Dieťa sa môže osamote stretávať s kurátorom, s rodičmi, chodí na priepustky do domáceho prostredia mimo zariadenia," uviedol Tománek. 

Riaditeľ vo svojom príhovore  vyzval verejnosť, aby sa zamyslela, kto zneužíva osobnú sféru maloletých. "Ako je možné, že verejnosť vie o jednom dieťati toľkoto intímnych detailov...Samotné dieťa opakovane udáva, že bolo obeťou domáceho násilia a že títo ľudia sú agresori," dodal Tománek. 

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie, z ktorej Peter Tománek pred otázkami novinárov ušiel:

Spoločný biznis

Matka, otec a otčim Natálie informovali televíziu JOJ, že manželia Tománkovci ich prosili, aby prípad nemedializovali a za to im mali ponúknuť nadštandardný prístup. "Prečo to chceli, aby sa asi nedozvedeli tie informácie, ktoré sa diali alebo dejú v tom zariadení," uviedol otec dievčaťa z centra. 

Peter Tománek sa odmietol vyjadriť aj k údajnému biznisu. Údajne podľa otčima Natálie počas leta spolu riešili spoločné podnikateľské aktivity. Podľa zistení TV JOJ s matkou dievčaťa a jej otčimom spoločne plánovali výstavbu nového resocializačného centra neďaleko Bratislavy. "Nech sa k tomu vyjadruje ten človek, ktorý to tvrdí," uviedol Tománek.

Odmietol odpovedať na otázky

Riaditeľ galantského centra nechcel odpovedať na otázky, ktoré sa týkajú detailov celej kauzy. Neodpovedal ani na otázku, kedy sa dozvedel, že jedno z dievčat malo intímny vzťah so zamestnancom. "Maril by som vyšetrovanie," uviedol. 

K prípadu sa až do skončenia vyšetrovania odmieta vyjadrovať. Po jeho skončení si chce spolu so svojimi ľuďmi pozrieť všetky mediálne výstupy a vyvodiť dôsledky.

Peter Tománek prišiel na tlačovú konferenciu tesne pred jej začatím. 

Súvisiace články