Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jediný nálet škorcov na vinice spôsobí škodu za stotisíc eur
Zdielať na

Jediný nálet škorcov na vinice spôsobí škodu za stotisíc eur

DOĽANY/OREŠANY / Škorce sú pre vinohradníkov nočnou morou. Likvidujú úrodu a spôsobujú obrovské škody. Žiadne legálne plašiče na škorce nezaberajú. Pomohla by streľba do kŕdľov. Tá je povolená už v dvanástich krajinách Európskej únie, no u nás nie.

Vždy na jeseň majú vinohradníci hlavy v smútku. Ich celoročné snaženie dokážu zničiť škorce za pár minút. "Jeden takýto nálet škorcov stačí na to, aby sme prišli o minimálne desať až pätnásť ton hrozna," povedal vinohradník Ing. Marek Mikuš. "Vo finančnom ohodnotení to predstavuje škodu asi 100-tisíc eur," dodal vinár Ladislav Šebo.

Zákonom chránené 

Problém je vtom, že škorce sú zákonom chránené. "Sú kŕdle, ktoré majú stotisíc kusov, ale aj také, ktorých je v kŕdli milión," dodal Mikuš. 

Vinohradníci pritom používajú všetky povolené spôsoby ochrany. Rôzne plašiče, sieťky, sirény na autách. Nič ale nepomáha.

Inde je povolený odstrel

V okolitých štátoch Európskej únie je pritom povolený odstrel. Podľa odborníkov je to jediná možnosť, ako sa škodcov zbaviť. "Každý členský štát môže požiadať o povolenie výnimky. Od roku 2012 to využíva Rakúsko, Nemecko či Taliansko," tvrdí vinohradnícky auditor Dr. Bruno Gabel,CSc.

Od júla pritom poľovnícki z Doľansko-orešanského revíru čakajú na povolenie výnimky. "Momentálne evidujeme jednú takúto žiadosť a o nej práve rozhodujeme," potvrdila hovorkyňa ministerstva životného prostredia Mgr. Petra Stano Maťašovská. "Vyjadrenie ministerstva životného prostredia v decembri bude pre samotného vinohradníka nepotrebné," dodal vinohradnícky auditor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy