Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvý odsúdený slovenský terorista
Zdielať na

Prvý odsúdený slovenský terorista

KOŠICE / Prvý Slovák, ktorého odsúdili za terorizmus si na košickom okresnom súde vypočul nový verdikt. Po rozhodnutí najvyššieho súdu bombový útok na reštauráciu s rýchlym občerstvením prekvalifikovali na zločin všeobecného ohrozenia. Z pôvodného 25ročného trestu mu však veľa neubrali.

“Ja si myslím, že ja si nezaslúžim 25 rokov basy. Ja sa chcem ospravedlniť za svoje chovanie, čo som spravil , mal som počúvnuť svojho psychiatra a radšej sa liečiť," hovorí obžalovaný Ladislav Kuc.

Takto znelo záverečné vyjadrenie Ladislava Kuca na košickom súde. Ešte pred vynesením verdiktu prisľúbil, že už sa nikdy nedopustí trestného činu a bude sa liečiť. Tieto slová však senát neobmäkčili.

Senát Kuca potrestal za zločin všeobecného ohrozenia a ďalších 9 skutkov. Pôvodný trest mu napokon znížil o rok a pol.

“Za to sa obžalovaný odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 23 rokov a 6 mesiacov nepodmienečne,“ vyhlásil predseda senátu.

 Bomba plná klincov

Najvážnejším paragrafom bolo odpálenie bomby plnej klincov pred reštauráciou, v ktorej bola v tom čase detská oslava. Súd mu vymeral trest aj za vydieranie, vyhrážanie sa či nedovolené ozbrojovanie. Podľa jeho slov motívom jeho konania bola láska k zvieratám, za ktoré bojoval . Sám sa označoval za politického väzňa.

“Trest je podľa môjho názoru neprimerane prísny, jednak s tým, že súd nezohľadnil zmenšenú príčetnosť,“ vyhlásila obhajkyňa Tatiana Vorobelová.

Nižší trest v Rakúsku, či Česku

Podľa obhajkyne súd nebral do úvahy ani Kucovu duševnú poruchu. S rozsudkom nie je spokojná a tak sa okamžite odvolala.

“V Rakúsku keby ho súdili, tak by dostal 3 roky, v Čechách 5 rokov,“ hovorí Tatiana Vorobelová.

Spokojný nebol ani prokurátor, sťažnosť podal priamo v súdnej sieni a tak definitívne rozhodne až Krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy