Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovákom hrozia ukrajinské osýpky. Lekári chcú výnimočný stav
Zdielať na

Slovákom hrozia ukrajinské osýpky. Lekári chcú výnimočný stav

Lekári žiadajú premiérku i členov vlády o vyhlásenie núdzového stavu. Zdravie a životy tisíce občanov sú vraj ohrozené. Stále je totiž veľa lekárov, ktorí nakupovať vakcíny za vlastné, odmietajú. Chorých na osýpky sú pritom na Ukrajine stovky ľudí a riziko nákazy sa pre problémy s očkovaním zvýšilo.

Situácia na Ukrajine znepokojila aj našich odborníkov. Migrácia Slovákov na Ukrajinu je totiž veľká. V prípade, že deti nebudú očkované je tak veľké riziko, že osýpky zavlečú aj na Slovensko. K prenosu stačí, že s chorým prídete do kontaktu a netýka sa to len detí.

Nakaziť sa može každý, kto nebol očkovaný, alebo osýpky neprekonal. Lekári tak žiadajú vládu i premiérku, aby vyhlásila núdzový stav. Ministerstvo zdravotníctva ale obavy zatiaľ nemá, pediatrom vraj uz vyšlo v ústrety a ak očkovať deti nebudú, sankciám sa nevyhnú.

Ministerstvo sa nebojí

Optimálnym modelom pre lekárov podľa rezortu bude centrálny nákup vakcín, ktorý bude realizovaný Všeobecnou zdravotnou. "Tento spôsob začne fungovať o dva mesiace a dovtedy majú lekári k dispozícii dva spôsoby. Lekár uzavrie dohodu s poskytovateľom lekárenskej služby na dobu splatnosti faktúry. Stále platí aj druhá možnosť, že poisťovňa môže poskytnúť lekárom preddavky na nákup vakcín," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová.

ISIFA/ilustračné