Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Oslavy s (ne)bezpečnou pyrotechnikou. Ako sa vyhnúť úrazu?
Zdielať na

Oslavy s (ne)bezpečnou pyrotechnikou. Ako sa vyhnúť úrazu?

Môže z toho byť nádherný zážitok, ale môže sa to obrátiť veľmi nešťastne na tragédiu. Koniec roka sa nesie jednak v znamení pokojných vianočných sviatkov, ale po nich prichádzajú tie najhlučnejšie oslavy. Na Nový rok si chce v podstate každý vystreliť svoju petardu. Ako si ale užiť a zároveň nikoho neohroziť? To nám poradí hosť Ivana Jandu.

Na Nový rok sa, bohužiaľ, stále objavujú novšie a novšie správy o tom, aké zranenia si ľudia spôsobili manipulovaním so zábavnou pyrotechnikou. Zdanlivo bezpečný nástroj na privítanie roka 2012 sa totiž veľmi rýchlo môže stať nebezpečným nášmu zdraviu. V čom spočívajú chyby a na čo si treba dávať pozor, porozprával zástupca jednej z najväčších predajcov pyrotechniky na Slovensku, Marek Rábik.

Podľa neho je najväčšou chybou ignorovanie tak dôležitého návodu na použitie. "Ľudia si myslia, že všetko vedia. Ale problém nastáva vtedy, keď nie je dodržaný postup, ktorý práve tento návod obsahuje," upozorňuje Rábik.

Mali by ste tiež vedieť, že petardy a ohňostroje sa rozdeľujú do štyroch tried, alebo inak povedané kategórií, ktoré vekovo obmedzujú ich kúpu. A sú všetky povolené? Treba sa báť, keď dostane naše dieťa do rúk pyrotechniku prvej triedy? Čo s petardou, ktorá doteraz stála v pivnici? Viac k odpovediam na tieto otázky už porozpráva Rábik vo VIDEU.

Maci

Súvisiace články