Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
PREHĽAD: Kto vítal rok 2012 ako prvý? Ostrovný štát Kiribati!
Zdielať na

PREHĽAD: Kto vítal rok 2012 ako prvý? Ostrovný štát Kiribati!

Silvestrovské oslavy sú niekde skromnejšie, inde oveľa bohatšie. Na pestrý program sa tešia aj Bratislavčania. No a tradične nie celý svet hlási vstup do roka 2012 v ten istý čas. Polnoc ako prvá nastáva na ostrovnom štáte Kiribati, ale aj na Samoe a ostrove Tokelau.

Kiribati, alebo inak Kiribatská republika, je ostrovný štát v Tichom oceáne. Nachádza sa v jeho rovníkovej časti. Tvorí ho celkovo 33 atolov, teda ostrovčekov prstencového tvaru, z ktorých treba spomenúť práve Kiritimati - Vianočný ostrov, mimochodom najväčší atol na svete. Ten totiž z celého sveta oslavuje Nový rok ako prvý - o toto prvenstvo sa delí spolu so štátom Samoa a ostrovmi Tokelau! Slávia presne o 11-tej hodine nášho času.

O pätnásť minút neskôr nasledujú obrovské oslavy na Novom Zélande. Reťaz osláv pokračuje na ďalších ostrovoch Kiribati, Marshallových ostrovoch. O pol druhej už majú rok 2012 aj na ostrove Norfolk a o druhej nasleduje Austrália.

O 16:00 privítal ohňostroj Nový rok aj v Japonsku a o hodinu neskôr v Číne. Nasledujú štáty Ázie a okolo jedenástej večer východ Európy. Napokon, zatiaľ čo Slováci sa budú pomaly chystať domov trochu si pospať, oslavy začínajú v západnej Európe - o jednej ráno nášho času v nedeľu vo Veľkej Británii. Brazília si počká až do tretej hodiny nášho času, nasleduje Kanada, Amerika a ďalšie štáty Južnej Ameriky.

Aby sme mali výpočet definitívny, oslavy roka 2012 oslávia ako poslední obyvatelia ostrovov Americká Samoa, atola Midway a koralového atola Niue. Po prepočítaní na náš čas sa tu priania do Nového roka prednesú až o 12-tej na poludnie.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy